Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny app löser brott snabbare: "Polisen är inte känd för att ha effektiva system"

En ny app gör att polisen snabbare kan kontrollera misstänkta personer och fordon direkt i mobilen. Redan nu hittar polisen fler bilar med körförbud.

Annons

Den nya mobilappen mPMF, Polisens multifråga i mobilen, visar direkt om det finns något avvikande med fordonet. Exempelvis om det är oförsäkrat, obesiktigat eller efterlyst.

Träffar polisen på en person som saknar id-handling, oavsett plats och anledning, kan de nu snabbare identifiera honom eller henne genom att göra en slagning på personnummer och få fram en passbild för att se om den överensstämmer.

Samtliga 900 poliser i yttre tjänst i region Nord har fått utbildning och tillgång till appen.

Tillsammans med kollegor utförde Niklas Modig, yttre befäl i Sundsvall, en kontroll vid bland annat Sidsjövägen på onsdagsmorgonen. Totalt gjorde han med appen på sin telefon en koll på 50 fordon.

Samtliga 900 poliser i yttre tjänst i region Nord har fått utbildning och tillgång till mobilappen.

– Vi tog en rattfylla på moped vid kontrollen. Alla fordon var i övrigt okej, vilket är ovanligt. Det brukar alltid vara någon som är oskattad eller har körförbud, säger Niklas Modig.

Han har inte hört någon kollega som sagt något negativt om den nya appen och har själv använt den i två månader.

– Sedan den här nya tekniken kom är vi på banan på ett helt annat sätt. Alla är supernöjda. Att göra radioanrop för varje fråga är ohållbart. Polisen är inte känd för att ha effektiva system, men det här är riktigt smart och anpassat efter oss, säger Niklas Modig.

Niklas Modig, yttre befäl i Sundsvall, tycker det dagliga polisarbetet effektiviserats med den nya mobilappen

Den största vinsten tycker han är effektiviseringen.

– Vi vinner tid. Redan innan vi stoppar en bil hinner vi få fram de uppgifter vi behöver via mobilappen, säger Niklas Modig som varit polis sedan tio år tillbaka.

I appen går det också att se om bilägaren är efterlyst eller misstänkt för något brott. Nästa steg i utvecklingen blir en scanningsfunktion så att polisen kan scanna av körkort.

Det är enklare för polisen att genomföra trafikkontroller med hjälp av den nya tekniken.

Ungefär 10 000 poliser i landet har fått tjänstemobil med appen "mPMF". Patrullerande polis, bilinspektörer som gränspolis har nu tillgång till tekniken.

Therese Nordlander, polisassistent och utbildare i mobilitet i Västernorrland, har sedan årsskiftet sett till att alla poliser i yttre tjänst i Västernorrland har fått utbildning i nya mobilappen.

– Det har fungerat jättebra och alla är jättenöjda hittills. Vi inom polisen är inte vana att ha tekniken med oss men nu känns det som vi ligger i framkant. Det här är ett unikt projekt som polisen har satsat stort på, säger Therese Nordlander.

Appen har redan blivit en stor tillgång och används frekvent av poliser ute på fält. Det är nu både snabbare och enklare att få tag i information. Fler bilar kontrolleras eftersom det är enklare att göra slagningar.

– Äldre kollegor som kanske inte jättetekniska i grunden blir imponerade av hur enkel appen är att använda och vilket bra hjälpmedel den är, säger Therese Nordlander.

Polismyndigheten tror att det nya sättet att jobba bidrar till att tryggheten på vägarna ökar.

– Det upptäcks med i trafiken framför allt. Om bilen till exempel är avställd eller har körförbud är risken nu större att bli upptäckt, säger Therese Nordlander.

Mer läsning