Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten blir allt mer ekologisk – men det är långt kvar till målet

Andelen ekologisk mat i Sundsvalls kommun ökar, innan året är slut ska drygt en tredjedel vara ekologiskt.
– Upp till 25 procent är ganska enkelt, det är nu det blir svårt, säger Anna-Sofia Kulluvaara, chef på Sundsvalls Mat och Måltider, Sundsvalls kommun.

Annons

Enligt ett politiskt beslut skulle 35 procent av all mat i Sundsvalls kommuns kök vara ekologisk innan utgången av 2015. 50 procent innan utgången av 2017.

Läs också: Mer lokalproducerad mat i skolor och äldreboenden – måltidschefen: "Satsar på att göra om reglerna"

Målet för 2015 nåddes inte, men en stor ökning av de ekologiska varorna gjordes från

Skolmat på Åkersviks skola.

föregående år. Från 18 procent till 27 procent och 2012 låg man på knappt 13 procent.

– Hittills har det varit ganska enkelt. Byter man ut mjölk och köttfärs mot ekologiskt så har man kommit långt redan där. Men nu när vi ska högre så blir det svårare, säger Anna-Sofia Kulluvaara, som är chef för Mat och Måltider på Sundsvalls kommun.

Läs också: Goda tider för länets nötköttsbönder – brist i butikerna när allt fler vill äta svenskt

Problemet är att de varor som man nu kan byta ut mot ekologiska är mycket dyrare i jämförelse, mot de tidigare varorna man bytt ut.

– Vi har inte fått något extra i budget för att göra den här förändringen så det gäller att vara kreativ, säger hon.

Anna-Sofia Kulluvaara, chef Sundsvalls Mat och Måltider, Sundsvalls kommun.

Det är köken som handlar in varorna som måste tänka på att handla mer ekologiskt enligt Anna-Sofia Kulluvaara. Något man nu jobbar hårt med. Alla varor som går att få ekologiska väljs ekologiska. Men det är inte bara priset som skapar svårigheter.

– Det är också tillgången, många gånger är det ekologiska restnoterat hos grossisten. Då måste vi välja en vara som inte är ekologisk så det är en utmaning, säger hon.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning