Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supersurf på nätet i glesbygden – bredband för 81 miljoner i eu-projekt

Nu har spaden satts i jorden för den stora satsningen på bredband i länet. Utbyggnaden av fibernätet ingår i Sveriges största bredbandsprojekt som ska koppla samman tätort och glesbygd.

Annons

Stora trummor med kabel rullas ut i bredbandssatsningen.

Nu går grävskoporna för full maskin och stora trummor med fiberkabel rullas ut. Förberedelserna för att länka ihop stad och glesbygd är i gång.

Idag har 48 procent av länets befolkning tillgång till fiber och 51 procent har 100 Mbit per sekund eller mer. Men utanför länets tätorter och småorter är denna siffra nio procent vilket gör det svårt för befintliga företag att utvecklas och nya företag att etableras på landsbygden.

Läs mer: Jättesatsningen på bredband – 230 miljoner kronor ska ge landsbygden blixtsurf

Målsättningen, nationellt sett, är att 90 procent av Sverige ska ha tillgång till minst 100 megabit år 2020.

För kommunerna Härnösand, Timrå, Sundsvall och Ånge är det Servanet som sköter utbyggnaden, driften och kundkontakterna vid bredbandsutbyggnaden.

– I Härnösands kommun lägger vi totalt sett ut 44 700 meter fiberkabel till en kostnad på 12 miljoner, varav hälften finansieras med eu-pengar, säger Peter Nordén, projektledare på Servanet.

Läs också: Alla måste få plats på digitaliseringståget i Västernorrland

De kommande fyra årens utbyggnad av bredband i Härnösands kommun ser ser ut enligt följande:

Haga, Näs, Byåker, Fröland och Svartvik (2016). Från motorbanan vid E 4:a ner mot Häggdånger och vidare mot Timrås kommungräns (2017). Åsäng mot Viksjö och vidare till Kramfors kommungräns (2018).

– Totalt är det 433 privatpersoner och en del företag på landsbygden som nu får en helt annan kapacitet på sitt bredband, säger Peter Nordén.

Projektet, som pågår i fyra år, och finansieras till hälften av så kallade EU-pengar från den Europeiska regionalfonden. Övriga medfinansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland och de sju kommunerna i Västernorrland.

Mer läsning

Annons