Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT gör en djupdykning i Ådalen och sjukhusfrågan: "Möter människor i ett av Sveriges vackraste landskap"

I den nya SVT-serien Riket möts tittaren varje vecka av nya lokala reportage från landets olika delar. Den 23 augusti är programmet i Ådalen, där nedläggningarna inom sjukvården är den mest brännande frågan.

Annons

Riket är en ny reportageserie som sänds i Sveriges television. I programmet reser reportrar land och rike runt för att undersöka aktuella lokala frågor på plats.

Läs också: Akutgruppen tar nya tag: Protesterar med budkavle och målet är landstingskansliet

Den 23 augusti står Ådalen i fokus då programmet undersöker den gräsrotsrörelse som vuxit upp där på senare tid.

En rörelse som enligt de engagerade själva beskrivs som ett exempel på Ådalsandan – som kännetecknas av en ovilja att knyta handen i fickan och tyst acceptera myndigheter och makthavares beslut och i stället göra sin röst hörd.

Anna-Klara Bankel på plats i Ådalen.

Bakom reportaget står en duo bestående av journalisten Anna-Klara Bankel och fotograf Emil Larsson. Anna-Klara, som själv är från länet, förklarar att hon först fick upp ögonen för prostesterna i Ådalen då hon fick se ett kort nyhetsinslag i rikssänd tv om det.

– Jag såg själv på riksmedia ganska kort när det var de här stora protesterna mot besparingarna i Ådalen. När folk gick man ur huse under förra hösten och i våras. Det var en enorm uppslutning. Jag reagerade ändå lite på att det inte fick så stor uppmärksamhet. Så är det kanske många gånger. Jag tänkte för mig själv att det här är väldigt intressant ur flera perspektiv och är något som förtjänar en större journalistisk undersökning, säger Anna-Klara Bankel.

Den avgjort viktigaste frågan för proteströrelsen är nedskärningarna inom sjukvården. Då framförallt på Sollefteå sjukhus.

I reportaget får tittaren möta de som valt att engagera sig i de här frågorna.

– Vi får möta de här människorna som lever i ett av Sveriges vackraste landskap. Höra hur de resonerar och kanske får man lite ny förståelse för deras situation om man själv inte bor i landsbygd eller glesbygd. De känner sig många gånger förbisedda av myndigheter då man tycker att de större städerna tar alla resurser.

Klippbild ur programmet med några av de männniskor som engagerar sig i Ådalen.

Mer läsning