Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågkaos på Botniabanan – resenärerna fick gå genom skogen till ersättningsbussar

Resenärerna med SJ-tåget från Umeå till Sundsvall blev stående norr om Kramfors på onsdagskvällen.
Även Norrtågs kunder och godståg har drabbats på grund av detta strömlösa avsnitt i färdvägen.

Annons

SJ-tåget från Umeå som skulle vara framme i Sundsvall klockan 17.50 vart kraftigt försenat på grund av ett elfel på tågsträckan.

– Det enda besked vi fick var att nu är det växelfel och vi vet inte hur lång tid vi kommer bli stående, säger en av resenärerna, Henrik Lindstedt.

En som var mycket upprörd var Ulla Lindgren som skulle till Gävle.

– Jag är van tågresenär och har pendlat väldigt mycket mellan Umeå och Gävle, men jag har aldrig upplevt något liknande. Tåget var fullt och när det blev krissituation så fanns det inte ens vatten, säger hon.

Tågresenärerna fick hoppa av tåget mitt i skogen och gå cirka två kilometer längs en grusväg till närmaste väg där ersättningsbussar skulle köra dem vidare .

– Det var ingen från tåget som ledsagade oss utan de bara pekade hur vi skulle gå och det var många äldre som fick dra sin packning längs med grusvägen, säger Henrik Lindstedt.

Läs också: Elfel ställer till det i tågtrafiken – stora förseningar drabbar Sundsvallsresenärer

Orsaken till tågstoppet var att ett område kring Västerasby station mellan Härnösand och Kramfors blev strömlöst. Företaget Eon försökte under kvällen hitta orsaken.

Enligt Dan Olofsson på SJ:s pressjour är det tre SJ-avgångar som drabbats av strömlösheten och för dessa passagerare har bussar satts in för att komma vidare.

– Det handlar om två tåg mellan Stockholm och Umeå och ett på väg söderut från Umeå till Stockholm. Framför allt det södergående tåget drabbats av förseningar, det handlar om cirka tre timmar, säger Dan Olofsson.

Även ett antal resenärer med Norrtåg fick bussas förbi den strömlösa stationen. För godståg fanns av naturliga skäl inte den möjligheten, vilket gör att det kommer att bli trångt på spåret när trafiken kan rulla på som vanligt.

Sent på onsdagskvällen tvingades Trafikverket och Eon flytta fram prognosen till klockan 02.30 för när felet skulle vara avhjälpt.

Mer läsning