Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågkompaniet tar över trafiken för Norrtåg – flera nyheter lanseras

På lördag tar ett nytt bolag över ansvaret för tågtrafiken mot Norrland. Ny operatör för Norrtåg är Svenska Tågkompaniet som i samband med nystarten även inför flera nyheter på linjerna norrut.

Annons

Nu tar Tågkompaniet över operatörsansvaret för Norrtågs alla linjer ända upp mot Kiruna. Bättre tidtabeller och möjlighet till mat på tåget är några av nyheterna när bytet sker på lördag.

Tågkompaniet bildades 1999 med målet att vinna nattågstrafiken till och från övre Norrland. Nu tar bolaget över även stora delar av trafiken på dagtid när man blir ansvarig för linjerna mellan Sundsvall och Kiruna. Samtidigt införs flera nyheter som ska vara positiva för resenärer.

– Att kunna köpa mat på tåget har länge varit ett stort önskemål och det blir möjligt nu. Under hösten får vi även en egen app där man kan boka biljetter om man inte vill gå direkt till Norrtågs sajt där resor också ska kunna beställas, berättar Maria Cederberg, affärsområdeschef på Tågkompaniet.

Läs också: Fler förändringar när Tågkompaniet tar över tågen norrut

Premiären på lördag firas utan större jippon men på sikt hoppas bolaget att alla resenärer ska märka stora skillnader.

– Det är viktigt att kollektivåkandet fungerar i hela landet och särskilt i det vi kallar Norrtågsland. För vår del handlar det om stabilitet, trevligt bemötande och tillgänglighet. Övergången har gått helt enligt planerana och vi känner oss mycket komfortabla inför bytet, säger Maria Cederberg.

Maria Cederborg, affärsområdesansvarig på Tågkompaniet ser lugnt fram emot operatörsbytet.

Vissa justeringar kommer också ske i tidtabellen. Under hösten gäller Botniatåget gamla tabell men några extra turer mellan Örnsköldsvik och Umeå är på gång och en viss förskjutning i avgångstiderna sker också.

– Tågresenärer ska kunna ansluta till tidiga morgontåg och flygavgångar i Sundsvall, förklarar Maria Cederberg.

Läs också: Tågkompaniet kör mellan Sundsvall - Ånge

En ny biljettform för de som inte pendlar på samma sätt hela tiden kommer också att införas. 10-biljetten ger möjlighet att välja när det passar bäst att åka tåg.

– Det är viktigt att resenärerna ska kunna resa när och hur de vill, menar Maria Cederberg.

Även på linjen mellan Ånge-Sundsvall är det Tågkompaniet som har fått uppdraget. På grund av banarbete gäller den ordningen först i september.

Mer läsning

Annons