Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare travtränare kan fråntas sina hästar – får ny varning för vanvård

Tidigare aktiv B-tränare inom travsporten får krav från Länsstyrelsen Västernorrland om att förbättra djurhållningen för sina hästar. Detta enligt djurskyddslagen.

Annons

Vissa av hästarna har tidigare tävlat på Bergsåker. Hästarna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Det var vid en inspektion i april i år som man noterade att samtliga hästarnas hovar var i behov av verkning – vilket i princip innebär att man klipper hästens hovar. Bristande hovvård kan leda till att hästarna får problem att gå eller att benen ställs fel och medför onödigt lidande.

Man uppmärksammade även påtaglig skaderisk för hästarna i hagen i form av eltråd, balplast och järnskrot.

Därutöver var den ligghall som fanns tillgänglig för hästarna – och vilket enligt lag måste finnas tillgänglig för dem under den tid av året då det inte föreligger betestillväxt – för liten.

Läs också: Lantbrukare i Ånge tvingas klippa sina får – får krav från Länsstyrelsen

Mannen ifråga har tidigare fått föreläggande gällande för liten ligghall, då i annan hage, och då åtgärdat problemet. Nu varnas han återigen för samma typ av bristande djurhållning. Vid inspektionen i april uppgav mannen att en ny ligghall för hästarna var pågång och senast skulle vara uppförd inom loppet av två veckor.

Vid uppföljande inspektion i början av månaden var fortfarande ingen ny ligghall uppförd, inte heller var skaderiskproblemet åtgärdat. Flera hästar hade fortsatta behov av verkning – två av hästarnas hovar var mycket långa. Vissa av de aktuella hästarna har tidigare ställt upp i travtävlingar på bland annat Bergsåker.

Läs också: Nya skrämmande bilder: Många djur far illa i länet

Länsstyrelsen kräver att mannen åtgärdar de brister som föreligger i mannens djurhållning. Skulle han underlåta att göra detta riskerar mannen att bli fråntagen sina djur och förbjudas att ha djur i fortsättningen.

Mer läsning

Annons