Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söråkerspar fick besök av lodjur – precis utanför fönstret: "Det var väldigt häftigt"

När Göran och Eva Efraimson satt i sitt hem på Kornellvägen 7 i Söråker under fredagen gjorde de en minst sagt ovanlig upptäckt. Mitt över parets gräsmatta gick ett lodjur förbi, så pass nära att Göran lyckades få en bild på det ståtliga djuret.
– När vi upptäckte den slängde jag mig efter telefonen. Jag har aldrig sett ett lodjur på så nära håll förut, säger han.

Annons

Paret Efraimson satt vid köksbordet när de upptäckte lodjuret.

Det är inte varje dag lodjur visar sig för människor. Arten är känd för att vara skygg men när lodjuret långsamt smög sig förbi parets hem i Söråker var den ovanligt närgången.

– Den gick väldigt sakta och var vaksam i sina steg. Först trodde vi att det var något fel på den men den var bara helt orädd. Lodjuret tittade till och med upp mot mig när jag tog bilden från fönstret, säger en förvånad Göran Efraimson.

Paret satt vid köksbordet när de upptäckte lodjuret och efter att de tagit bilden ringde de runt till grannar för att varna om det vilda djuret.

– Flera grannar i området har katter så vi ringde och varnade om att det gick ett jagande vildjur på gräsmattan. De blev jätteglada att vi ringde för man vet ju aldrig vad de kan ha för sig, säger han.

Varför djuret gick så nära ett bostadsområde vet inte Göran men säger att den troligen var på väg in till skogen.

– Vi har ett skogsområdet här precis mellan Kornellvägen och Flädervägen. Den såg ut att gå mot det området. Men den kan ju ha varit på jakt efter något också, säger han.

För drygt tio till femton år sen berättar Göran att det fanns en varning för lodjur i området men att han skulle se en komma precis utanför sitt hem var något som chockade honom.

– Det var väldigt häftigt att se ett lodjur på så nära håll, och i dagsljus dessutom.

Fakta: Lodjur

Lynx lynx, art i familjen kattdjur. Lo är 70–140 cm lång plus svans och väger 8–30 kg. Den är ljusbrun med mörka fläckar och svart svansspets och har långa ben, stora tassar och tofsar på öronen. Lo äter gnagare, hare, skogsfågel och rådjur som den jagar smygande. Den dödar även rödräv som konkurrerar om födan. Arten förekommer från Skandinavien och Centraleuropa till östra Sibirien. I Canada och norra USA finns en mindre art, kanadensisk lo.

Källa: Nationalencyklopedin

FLER NYHETER:

Bästa femteklassen kommer från Alnö – Ankarsviks skola vann riksfinalen

För Plus-kunder: Hög nivå på länets förlossningsvård: "Är bättre än riksgenomsnittet"

Kovlands lagkapten förlängde – då kom oväntad hälsning från Glenn Hysén

För Plus-kunder: Avslöjar: Var hett namn för att ta över Timrå IK – nu lämnar Henrik Stridh klubben

Mer läsning

Annons