Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå kommun varnar för parasitmask på Smackgrundet – borrar sig in i huden och orsakar klåda

Timrå kommun varnar allmänheten för att bada i Smackgrundet, Söråker, efter inrapporterade fall av badklåda.

Annons

I fredags gick Timrå kommun ut med en varning på sin hemsida om inrapporterade fall av badklåda i Smackgrundet, en badplats i Söråker.

Klådan orsakas av en liten organism, en så kallad cerkarie, som är ett larvstadium av en parasitmask som infekterar sjöfåglar.

Cerkarierna kan tränga genom fåglars hud och utvecklas då till vuxna maskar i fåglarnas blodkärl. Maskarna producerar sedan ägg som utsöndras med fåglarnas avföring. Äggen utvecklas i sin tur i en liten snäcka och kommer ut i vatten som cerkarier.

När cerkarier kommer i kontakt med människors hud kan klådan uppstå. I samband med att cerkarierna borrar sig in i huden förstörs de av kroppens immunförsvar och hudirritationen uppstår.

För Plus-kunder: Dianas 7-årige son drabbad av parasiterna i Smackgrundet: "Ser ut att ha vattkoppor"

Vanligtvis drabbas personer som badar i insjöar, men cerkarier kan även finnas i saltvatten. Problemet finns över hela världen. Det är framförallt under riktigt varma somrar då vattnet blir varmt som badsugna riskerar att drabbas.

I första taget behövs inget läkarbesök för den som drabbas av badklåda. Men i värsta fall kan så kallade sekundärinfektioner uppstå, dessa kräver däremot läkarbehandling. Annars fungerar receptfria läkemedel från Apoteket.

FLER NYHETER:

Ettåring hittade plastbit – visade sig vara hasch

För Plus-kunder: Här stjäls flest cyklar i Västernorrland – få brott klaras upp: "Inte prioriterat"

Mer läsning

Annons