Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjärnlund om placeringen: "Skyskrapan riskerar att bli ett sår som aldrig läker"

Författaren och vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund skriver ett öppet brev till politikerna där han uppmanar dem att placera den tilltänkta skyskrapan på Navet istället för på Stora torget.

Annons

Nicklas Nybergs och Gert Wingårdhs idé om att placera en skyskrapa mitt på Stora torget har väckt blandade känslor hos många. En person som reagerat på detta är författaren och vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund.

– Förslaget att bygga en skyskrapa på 110 meter precis vid torget blir ett jättestort ingrepp i stadsbilden. Det kan förstöra möjligheten att fortsätta marknadsföra Stenstaden som är en så intakt och intressant stadsmiljö, säger han.

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

I ett öppet brev till politikerna uppmanar Nils-Johan Tjärnlund att flytta den tilltänkta skyskrapan till Navet istället. Han menar att staden skulle få många fördelar genom att placera byggnaden bara 150 meter norrut.

– Den sociala misären skulle kunna byggas bort runt Navet och skapa en ny attraktiv del av innerstaden. Fisktorget kan utvecklas med bostäder och kommersiella lokaler. Ett stjätte magasin kan byggas och Kulturmagasinet skulle kunna inrymma ett konstmuseum och en konsthall. Skrapan skulle kunna bli en medelpunkt i den här utvidgade delen av Stenstaden, säger Nils-Johan Tjärnlund.

Nils-Johans Tjärnlunds skiss på hur Sundsvalls stenstad skulle kunna se ut.

Läs också: Daniel vill se en annan arkitektur i Sundsvall: "Siktet borde vara inställt på Norrlands Paris"

Han menar att en placering av skyskrapan på Stora torget skulle kunna leda till en strid bland Sundsvallsborna. "Skrapan riskerar att bli ett sår som aldrig läker", skriver han i brevet.

I en skiss presenterar han sina idéer och han vill bland annat att det ska bli ett nytt kommunhus norr om Kulturmagasinet, ett "Demokratins hus" som han kallar det. På östra sidan av torget vill Nils-Johan Tjärnlund ha en ny restaurang och en scen för friluftsteater, konserter och andra evenemang. Han föreslår också ett Ikea city i Stenstaden.

I brevet frågar han sig om skyskrapan kanske skulle löpa New-York-konceptet hela vägen ut, och skapa en deli med matkultur från hela världen.

Uppe på skyskrapan skulle det kunna vara en champagnebar. "Tänk er en mörk vinterkväll på 40:e våningen med bubbel i glaset och grönskimrande norrsken över Norra berget - eller en vy över Norrlandssommarens vita natthimmel ackompanjerad av Hernös gin. Det om något, skulle ge eko i världspressen", skriver han i sitt brev.

Mer läsning