Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Töm madrassen – nu går tiden ut för Selma, Jenny och Gurra!

Det är dags för Riksbanken att byta ut sedlar. I morgon är sista dagen att använda de gamla 20-lapparna, 50-lapparna och 1 000-lapparna.

Annons

Dessa sedlar blir ogiltiga efter den 30 juni.

I morgon blir sedlarna som pryds med Selma Lagerlöf, Jenny Lind och Gustav Vasa ogiltiga. Sedlarna kommer att gälla hela dagen imorgon men kommer efter tolvslaget inte kunna användas.

– Vi har ju bytt ut sedlarna i etapper nu, och nästa steg är då att dra in dessa, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekretare på riksbanken.

Om man efter den 30 juni har kvar sedlar finns möjligheten att lämna in dem på banken. Möjligheten finns fram tills den sista augusti. Har man sedlar kvar även efter det kan dessa skickas in till riksbanken för att lösas in, dock till en avgift på 100 kronor.

Läs också: Nya tusenlappen en bristvara

Nya sedlar finns i omlopp sedan oktober 2015. De nya 20-lapparna pryds av Astrid Lindgren, 50-lapparna av Evert Taube, 200-lapparna av Ingmar Bergman och 1 000-lapparna av Dag Hammarskjöld. Till hösten kommer även nya 100-lappar och 500-lappar samt nya mynt.

De nya sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som gör dem mycket svåra att förfalska.

– Det finns två nya säkerhetsdetaljer, en färgskiftande bild i hörnet på samtliga sedlar, sen finns det ett extra säkerhetsband på de sedlar som är värda 100 kronor eller mer, berättar Susanne Meyer Söderlind.

Genom att vicka på de nya sedlarna ska man alltså se två saker som ändrar på sig. Då vet man att sedeln är äkta.

Läs också: Gamla sedlar blir snart ogiltiga

Susanne Meyer Söderlind berättar att det här är det första stora bytet av sedlar och mynt som riksbanken genomfört. Bytet, som delats upp i flera etapper för att underlätta, började planeras redan 2008.

Läs också: Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Mer läsning