Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket vill spärra pokéstop: "Barn tog sig över spåret"

Trafikverket har kontaktat företaget Niantic som utvecklar det populära mobilspelet Pokémon Go. Det finns en fara i att ha så kallade pokéstop vid exempelvis vägar, järnvägar och bensinstationer, anser verket.

Annons

TV-klippet: Se när ST:s reporter följde med på Pokemonjakt i centrala Sundsvall.

I förra veckan var flera personer ute och gick på spåret vid plattformen på centralstationen i Göteborg för att ett pokéstop ska ha funnits där, berättar Katarina Wolfram, presskommunikatör vid Trafikverket, för TT.

Läs också: Krönika, Robin Brinck: Nej, vi behöver inte vara rädda för Pokémon Go-zombies

– Fem barn tog sig över spåret. Sådana platser är direkt olämpliga och det skapar också stopp i tågtrafiken. Jag vet också personer som har suttit i bil och fångat pokémon som är utanför bilen på vägen, säger hon.

Vid så kallade pokéstops kan spelarna få poäng på jakt efter figurerna i spelet. Spelföretaget bör spärra ett flertal platser för pokéstop i Stockholm, Malmö och Göteborg, tycker Trafikverket, som ännu inte fått något svar.

Läs också: Spelade Pokémon – greps av polis

Myndigheten vill förutom spårområden kunna spärra skyddsobjekt som trafikcentralen i Stockholm för pokéstop.

– Vi vill förebygga så att det inte inträffar något till följd av pokéstop vid platser som bangårdar, spårområden och vägar. Vi har också meddelat företaget att vi vill hålla öppet för att kunna begära att fler platser kan spärras, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare på Trafikverket, till TT.

TT har sökt företaget Niantics för en kommentar.

Läs också: Trafikverket varnar efter Pokémon-spelarnas farliga beteende: "Chansa inte"

Läs också: Efter Pokémon Go-febern: Försäljningen av bärbara mobilladdare ökar kraftigt

Mer läsning