Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre anhållna för förberedelse till terroristbrott – flera greps i norra Sverige

Flera personer har gripits i Sverige misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Det efter att Säkerhetspolisen med hjälp av polisen gjort insatser på flera platser i Sverige under måndagsmorgonen. Ingripanden har gjorts i norra Sverige och Stockholmsområdet.

Annons

Tre personer har anhållits för förberedelse till terroristbrott. Ett flertal personer har även hämtats in till förhör, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Var i norra Sverige och om det finns kopplingar till Västernorrland, vill Säpo inte gå in på.

– Vi kommer inte att vara mer specifika än så just nu, säger Dag Enander, kommunikationsstrateg på Säpo.

Enander definierar norra Sverige som Region Nord (Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten) i polisens indelning. I Stockholmsområdet uppger Expressen att gripandena genomförts i Akalla.

Polisen rapporterar på sin hemsida att resurser från polisens operativa avdelning (Noa) samt resurser från region Nord och region Stockholm har bistått Säkerhetspolisen i insatsen.

"Säkerhetspolisen har under en tid följt de misstänkta personerna. Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Östersunds-Posten greps en person i Strömsund under måndagsmorgonen och personen ska enligt ÖP:s uppgifter vara en av de tre anhållna som misstänks för förberedelse till terroristbrott.

Säkerhetspolisen jobbar med förundersökningen under ledning av åklagare.

Terrorhotnivån är oförändrad och ligger på en trea på den femgradiga skalan.

Markus Isacson/VK Nils Jonsson/VK

Mer läsning

Annons