Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre flyktingar drunknade på kort tid: ”Det här är ett känt problem som vi måste jobba mot”

En 65-åring på Åstön, en 30-åring i hamnen och en sexåring i Sollefteå. Alla tre flyktingarna hittades drunknade på mindre än två veckor. Enligt Svenska Livräddningssällskapet, SLS, behövs mer utbildning för asylsökande om faror kring vatten.

Annons

Läs också: Sexårig flicka försvann från familjen – hittades död i Faxälven

Den 7 augusti drunknade en man i 30-årsåldern i Sundsvalls hamn.

Drunkningstillbuden sjunker i länet men i de fall där olyckan är framme är flyktingar överrepresenterade. Den senaste tiden har tre asylsökande drunknat med bara några dagars mellanrum och det är också bland asylsökande som simkunnigheten är lägst.

– Det här är ett känt problem och något vi måste jobba mot. Vi har också sett ett ökat antal tillbud på badhus, säger Lennart Jonsson, simutbildningsansvarig på Svenska livräddningssällskapet i Västernorrland.

Lennart Jonsson, Svenska livräddningssällskapet i Västernorrland ser gärna ett samarbete med asylboendena.

Läs också: Västernorrland bryter mönstret – här drunknar färre: "Har bra simkunnighet"

Det kan vara svårt att förstå för oss svenskar som har öppet vatten omkring oss överallt att en del inte förstår att vatten är farligt, menar Lennart Jonsson.

– Det är förståeligt mycket svårare för en person som aldrig fått vattenvanan. En del kommer hit och ser svenskar som bara hoppar i bassänger och så hoppar de själva i, säger Lennart Jonsson.

I de fall där det drunknar asylsökande i sjöar och älvar kan det vara så att de håller sig där de bottnar, då de inte kan simma. Men att de inte har kunskaper om undervattensströmmar till exempel och dras ut av misstag.

– Det ser vi mer av när det går mot hösten och blir kallare. Då blir det fler undervattensströmmar och det kan också bli en chock för en som går i och badar när det kommer kalla vattenströmmar under ytan, säger han.

Läs också: Larm om drunkning i Skeppshamn på Åstön – en person förd till sjukhus

På flera håll håller ideella grupper simundervisning för flyktingar. Men det är svårt att nå alla.

Enligt Migrationsverket har de inget ansvar att informera om vattensäkerhet eller hålla i simutbildningar. Men SLS har däremot skapat information på många av flyktingspråken och de vill de gärna sprida.

– Vi förstår att Migrationsverket inte har tid, men boendena har ju ett visst ansvar att sprida information och där hjälper vi gärna till, säger Lennart Jonsson.

Läs också: Larm om drunkning – person funnen livlös i Sundsvallsfjärden

Han menar att de inte har språkkunnigheten eller kontaktnätet för att själva starta utbildningar. Men att de om de bjuds in av boendena gärna kommer ut och utbildar asylsökande.

– Vi har ju inte språkkunskaperna, men med hjälp av tolkar på boendet och den information på olika språk som vi har på SLS centralt så kan vi nog göra skillnad, säger Lennart Jonsson.

SLS råd vid bad i öppet vatten

► Bada aldrig ensam, ha alltid sällskap så du kan få hjälp om något händer.

► Undvik att bada när det är för blåsigt. Då är undervattensströmmarna mer förrädiska.

► Om du dras med ut av strömmarna, ropa direkt på hjälp och försök inte simma mot strömmen om den är för stark. Då tröttar du bara ut dig. Simma med strömmen längs stranden om det går, eller flyt tills hjälp kommer om du inte orkar simma.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons