Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trettio procent av lärarna i länets grundskolor saknar behörighet

I Västernorrland har endast 7 av 10 lärare lärarbehörighet. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet sammanställt.

Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT

I slutet av 2017 hade endast 71 procent av grundskolelärarna i Västernorrland lärarbehörighet och behörighet i minst ett ämne.

– När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. Lärarbristen riskerar att öka skillnaderna mellan skolor. Som lärare vet vi hur viktiga vi är för varandra och hur avgörande det är att förutsättningarna är som bäst där utmaningarna är som störst, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Av de sammanlagt 2 225 grundskollärarna i Västernorrlands län (motsvarande 1 942 heltidstjänster) var det 1 712 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Jämfört med 2016 ökade andelen behöriga med en procentenhet.

Grafik från Lärarförbundet.

Behörigheten har ökat i fem av länets sju kommuner.

Grafik från Lärarförbundet.

I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket i stort sett samma nivå som året innan. Siffror från SCB visar att Sverige kommer sakna 79 000 lärare år 2035.

– Ingen kan blunda för lärarbristen. Alla måste ta sin del av ansvaret för att stärka läraryrkets attraktivitet både nationellt och lokalt. Skulle läraryrket värderas och få vara det yrke det är tänkt att vara skulle vi ha lång kö till lärarutbildningen och tuff konkurrens om lärartjänster, säger Johanna Jaara Åstrand.

Grafik från Lärarförbundet.

Mer läsning

Annons