Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trycket ökar mot flyktingfartyget – Utansjö hamn polisanmäls för miljöbrott

Länsstyrelsen polisanmäler nu ägaren av Utansjö hamn för misstänkt miljöbrott. Passagerarfartyg för asylboende bryter enligt länsstyrelsen mot hamnens villkor.

Annons

I polisanmälan mot hamnägaren Unwaste AB konstaterar länsrådet Sten-Olov Altin att kryssningsfartyget Ocean Gala sedan 14 juni ligger i Utansjö med 140 man i besättningen ombord.

Läs mer: Ocean Gala blir riksdagsfråga –Lena Asplund (M) kritiserar Migrationsverket

Utansjö hamn som tar emot Ocean Gala har nu polisanmälts av både kommun och länsstyrelse.

Syftet är att upplåta fartyget till asylboende för uppåt 2000 personer enligt en överenskommelse mellan Floating Accomodations Sweden AB och Migrationsverket.

Men Unwaste AB har inte kontaktat tillsynsmyndigheten länsstyrelsen om någon ändring av verksamheten från godshantering till passagerartrafik.

Läs mer: Företaget bakom Ocean Gala saknar F-skattsedel

Det innebär enligt länsstyrelsen ett brott mot miljöbalken.

– Hamnen har tillstånd för gods som bygger på vissa volymer. Det här är en annan typ av fartyg. Nu är det polisens sak att utreda om det är ett miljöbrott, säger Sten-Olov Altin.

Länsrådet Sten-Olov Altin har undertecknat polisanmälan för miljöbrott.

Unwaste AB har tidigare polisanmälts av Härnösands kommun för brott mot lagen om sjöfartsskydd. Kommunen och länsstyrelsen har också gemensamt vänt sig till hamnägaren och rederiet med omfattande krav på miljötillstånd, bygglov och avfallsplan.

Läs mer: Polisen inleder förundersökning om brott mot sjölagen

Kommunen överväger bland annat en byggsanktionsavgift mot Floating Accomodations AB som i ett första skede kan uppgå till 50 prisbasbelopp, motsvarande 2.215.000 kronor.

Ytterst hotar kommun och länsstyrelse att begära handräckning från kronofogden för att avhysa Ocean Gala från Utansjö.

Läs mer: Så ska asylfartyget lämna Utansjö – hotar dra in kronofogden

– Vi gör det här tillsammans för att markera att det offentliga, både stat och kommun, har ett gemensamt ansvar. Vi går hand i hand, uppger Sten-Olov Altin.

Och hur nära är en avhysning?

– Jättesvårt att spekulera om. Det måste bli en reaktion på vår anmälan först i så fall. Det krävs en del handläggning och beslutstid så det tar åtminstone dagar eller någon vecka.

Sten-Olov Altin har inte själv fått någon reaktion från Unwaste AB, Floating Accomodations Sweden AB eller fartygsägaren US Shipbrokers.

Enligt uppgift har kommunen fått kritik för att osakligheter i frågan sprids i media.

Mer läsning

Annons