Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals fordon riskerar körförbud när nya reglerna börjar gälla: "Datumet kan vara felaktigt"

Enligt statistik från Transportsyrelsen så får under våren 15 300 fordon i Västernorrland en ny period för besiktning. I glappet mellan de nya och gamla reglerna så gäller det att se upp så bilarna inte får körförbud, skriver Transportstyrelsen.

Annons

Från och med 2018 tar Transportstyrelsen bort det fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registreringsnumret, och det införs rörliga perioder för majoriteten av alla fordon.

Lagen trädde i kraft redan 20 maj 2017, men det är först 20 maj 2018 som de nya reglerna börjar tillämpas. Anledningen till ändringen är anpassning till EU:s regler.

I ett pressmeddelande skriver Transportstyrelsen att alla fordonsägare därför bör kontrollera vilket datum som gäller för i år.

Hittils är det bara drygt 400 fordon i Västernorrland som besiktigats, av dem som ligger i riskzonen för körförbud.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Mobilförbud, dyrare körkort och nya regler för besiktning – flera stora nyheter för bilister under 2018

Mer läsning

Annons