Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals olagliga vapen inlämnade till polisen – halvtid i vapenamnestin

I februari inledde polisen en vapenamnesti i landet och hittills har man fått in över 5000 vapen och vapendelar.
– Så här långt har vi fått in ett antal vapen som kan misstänkas ha ursprung från den kriminella miljön, säger Joakim Norenhag på polisen, i ett pressmeddelande.

Annons
Bild: Klockar Mattias Nääs.1 februari till 30 april kan man lämna in vapen och ammunition som man inte har licens för.

Vapenamnesti innebär att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha tillstånd för det kan lämna in vapnet eller ammunitionen till Polismyndigheten utan att straffas för innehavet.

När den pågående vapenamnestin nu nått halvvägs har 5206 vapen eller tillståndspliktiga vapendelar lämnats in till polisen. Totalt 16 av de inlämnade vapnen är automatvapen, skriver polisen i pressmeddelandet.

För Plus-kunder: Ny vapenamnesti ska få bort illegala vapen i länet – men inte de man helst vill ha bort

En av målsättningarna med vapenamnestin är att nå ut i den kriminella miljön och genom olika insatser förmå personer i den att lämna in vapnen. I lokalpolisområdena har man till exempel knackat dörr och genomfört medborgardialoger medan man på den nationella nivån varit i kontakt med avhopparverksamheten. Redan första veckan kom det även in ett vapen som med säkerhet kunde härröras till den miljön.

– Hela resultatet av de här insatserna ser vi först när amnestiperioden är slut, men så här långt har vi fått in ett antal vapen som kan misstänkas ha ursprung från den kriminella miljön, säger Joakim Norenhag vid polisens rättsavdelning, projektledare för vapenamnestin, i pressmeddelandet.

Bild: Dan Hansson/ SCANPIX

Flest vapen har lämnats in i polisregion Syd, Väst och Stockholm.

I polisregion Nord som täcker länen Västernorrland, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten har man hittills samlat in 644 vapen och vapendelar.

Fördelat mellan olika typer av vapen ser statistiken hittills ut så att totalt har polisen fått in 2446 gevär, 1650 enhandsvapen (pistoler och revolvrar) och 16 helautomatiska skjutvapen. Även fem pennpistoler och elva harpunvapen har lämnats in.

Nu vill polisen uppmana den som ännu inte lämnat in sitt vapen att ta vara på den här chansen.

– Polisen jobbar för närvarande intensivt mot skjutningar runt om i landet och förekomsten av illegala vapen. Samtidigt har vapenlagstiftningen skärpts sedan årsskiftet. Är du innehavare av ett illegalt skjutvapen och väljer att inte frivilligt lämna in ditt vapen till polisen under amnestin riskerar du att polisen istället omhändertar både dig och ditt vapen, säger Joakim Norenhag.

Sista chansen att lämna in vapnen utan att polisen ställer följdfrågor är sista april.

Mer läsning

Annons