Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika bilder – se de första vilda järvungarna som filmats i Ångermanland

I 15 år har rovdjursspåraren Lars Wiklund på länsstyrelsen arbetat med inventering av järv. De sista årtiondet med hjälp av viltkameror i skogen. Nu har det hänt, för första gången i Ångermanland har man bild- och filmbevis på en lyckad föryngring av järv med hona och ungar.

Annons

– Det här är nog faktiskt höjdpunkten i mitt arbete, säger Lars Wiklund.

Allehanda.se gjorde för ett år sedan reportage med honom om just viltkameror och inventeringen av järvlyor.

Läs mer: Här är reportaget om viltkamerorna

Då fanns enstaka bilder som kamerorna fångat på en järvhona vid vad som kunde vara en järvlya, alternativt en lya som användes som daglega eller till köttgömma.

Under vintern och våren har inventeringen fortsatt i exakt samma område mellan Örnsköldsvik och Sollefteå.

– Jag var tillbaka och spårade järvhonan många gånger. Vid åtta tillfällen ringade jag in henne i området med fler ingående än utgående spår, så jag förstod hon skulle hålla till där och förhoppningsvis ha fått ungar.

Hundratals om inte tusentals bilder och filmsekvense, från elva uppmonterade viltkameror, gicks igenom. Flera bilder visade både järvhannar och honor, plus diverse andra djur.

En liten björn ger sig på en  en åtel med rådjur som egentligen skulle locka järvar.

Ett av de mer oväntade besöken var en björn som kämpade med en upphängd åtel i form av rådjur, som man egentligen hoppats skulle locka järvarna. Men inga järvungar syntes till.

Så kom genombrottet 1 maj i våras. Den första bilden på en järvhona med en unge.

Järvhonan med en av sina ungar.

Tre veckor senare fick Lars Wiklund plötsligt gåshud när han gick igenom ännu en inspelning. Två järvungar som sprang in i exakt den lya man tidigare filmat både en järvhona och en hanne vid.

Det var beviset.

– Det är otroligt svårt att säkert dokumentera järvar som föryngrar sig. Samtidigt är det vetenskapligt intressant och ett sätt att säkert fastställa föryngringar, som används för att ersätta samebyarna om de berörs.

En bevisad järvhona med ungar är "värd" 200 000 kronor i ersättning för samebyn, precis som en lodjurshona som får ungar.

Man räknar med att en föryngring motsvarar sex vuxna djur i samma område och sedan räknar myndigheterna ut det ut hur stor ekonomisk skada rovdjuren orsakar rennäringen.

Västernorrland var faktiskt det första länet i Sverige där så kallade skogsjärvar började dyka upp för några årtionden sedan. Tidigare var de helt undanträngda till fjällområdet

.– I dag märker vi att järven i länet ökar. I vinter har vi, förutom i kärnområdena i västra Medelpad och gränsen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik, även spårat järv i bland annat Viksjö, strax utanför Sollefteå och nära Härnösand.

Järvarna kan precis som andra rovdjur göra långa vandringar utanför sina revir.

– Det är väldigt svårt att säga hur många djur det handlar om, men en grov uppskattning kan vara 30-40 djur. Det är så svårt att hitta föryngringarna att jag tror stammen varit underskattad.

Positivt när det gäller järv är också att det hittills varit mycket få allvarliga konflikter med ren- och tamdjursägare i länet. För att få sätta ut viltkameror krävs alltid tillstånd från länsstyrelsen.

Lars Wiklund sätter upp viltkameror.

Viltkamerorna är ett utmärkt hjälpmedel för inventerarna men risken finns att det fuskas en del. Det har sålts mångdubbelt fler viltkameror än det finns tillstånd utfärdade.

– Då kan det handla om jaktbrott och vi polisanmäler alltid om vi upptäcker viltkameror som satts ut utan tillstånd.

Läs mer: Länsstyrelsen om olaga jakt på björn med viltkameror

Mer läsning