Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplagan för tidningarna i Västernorrland ökar – chefredaktören: ”Ett trendbrott”

Upplagan ökade för tidningarna ÖA och ST förra året och upplagefallet för TÅ har bromsats upp. Det visar nya siffror från Tidningsstatistik, TS.
– Det känns jätteroligt. Det här är ett trendbrott, säger chefredaktören för de tre tidningarna, Karin Näslund.

Annons

Nytt för årets mätning är att även tidningarnas plus-kunder får räknas in. Tack vare det ökade två av tre tidningar i Västernorrland sin totala upplaga förra året. ST har ökade med 1,7 procent och ÖA med 0,8. TÅ minskade med 1,5 procent men det är bättre jämfört med året innan då tidningen tappade nästan 8 procent.

– Det här visar att vi äntligen har hittat en modell där vi kan ta betalt för att kunna producera traditionell lokal journalistik. Många väljer att ta del av den journalistik vi producerar varje dag digitalt, säger Karin Näslund.

Chefredaktören för de tre tidningarna, Karin Näslund, är glad över de nya upplagesiffrorna.

Plus-tjänsten infördes 2016. Förra året var första hela året som den tjänsten funnits. Till en början var det en del som var missnöjda med att mycket av materialet på St.nu och Allehanda.se fanns bakom betalväggar.

– När vi började så var det en del som var negativa. Men det vände snabbt. Det var många av våra läsare som själva gick in och tog debatten om varför vi måste ta betalt för vår journalistik. Nu upplever jag det som att folk har förståelse för det, säger Karin Näslund.

Totalt ökar de tre tidningarna i Västernorrland upplagan.

Hon tycker att det är viktigt att det finns lokal journalistik. Att upplagan nu ökar gör det möjligt att fortsätta arbetet med att producera bra tidningar, både på papper och i digital form.

– Vi behöver lokal journalistik som granskar makten och synar vad skattepengarna används till. Det är viktigt för att vi ska kunna ha ett demokratiskt samtal. Men en tidning är så mycket mer. Vi ska även roa och underhålla och vara en kompis för våra läsare, säger Karin Näslund.

Det är ovanligt att tidningarna ökar sin upplaga. ST har bara gjort det fem gånger sedan tidigt 1990-tal medan ÖA bara har gjort det en gång. TÅ har aldrig gjort det, men tidningen har å andra sidan bara funnits sedan 2000.

– Att vi nu ökar upplagan är ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger Karin Näslund.

Men hon tänker inte sitta still och vara nöjd.

– Vi ska fortsätta vårta viktiga arbete och vara ute och träffa människor som har intressanta saker att berätta, säger hon.

Mer läsning

Annons