Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgivaren om rapporteringen vid skogsbränderna: "Myndigheter står för information, vi erbjuder journalistik"

Den senaste tidens skogsbränder har lett till många frågor från läsare om varför artiklar om bränder hamnar bakom betalvägg. Ansvarig utgivare Karin Näslund svarar på kritiken.

Annons
Karin Näslund, ansvarig utgivare

Varför plusmärker ni artiklar om bränder? Det borde vara samhällsinformation.

– Myndigheterna står för information, vi erbjuder journalistik. Våra myndigheter finansieras med skatter, det gör däremot inte den journalistik som vi levererar. Att ha reportrar som dygnet runt håller koll och rapporterar om vad som händer i vårt närområde kostar pengar, pengar som vi får in genom läsarintäkter och annonsintäkter. Om vi skulle erbjuda all vår journalistik gratis skulle vi helt enkelt tappa finansieringen av den viktiga journalistiken. Därför plusmärker vi journalistik även om bränder.

– Vissa artiklar är däremot öppna för alla att läsa. Det gäller till exempel artiklar om VMA-larm, viktiga meddelanden till allmänheten, och andra uppgifter där liv och hälsa står på spel. Den första timmen är alla våra plusmärkta artiklar öppna att läsa, även för den som inte är inloggad, säger Karin Näslund.  

Företag ställer upp med gratis mat till brandmännen, många frivilliga arbetar med att bekämpa bränder utan ersättning – varför kan inte ni bidra med gratis information?

– Vi erbjuder också en del av vårt innehåll gratis, till exempel rapporter om VMA-larm. Dessutom är all vår journalistik gratis den första timmen. Om vi skulle ge bort allt vår journalistik under obegränsad tid så skulle vi inte kunna fortsätta rapportera om vad som händer, säger Karin Näslund.  

Varför är inte alla artiklar som rör bränderna gratis?

– Situationen med bränderna är allvarlig på många håll i landet just nu. Att rapportera journalistiskt om detta är viktigt, precis som journalistik är viktigt även när det kommer till att rapportera om olyckor, att granska makthavare och att avslöja missförhållanden. Utan att ta betalt för vårt jobb överlever inte den lokala rapporteringen. Utan att ta betalt skulle vi heller inte ha möjlighet att rapportera som vi gör just nu, eftersom vi inte skulle ha lika många journalister igång. Dagens och morgondagens rapportering bygger på att läsare vill betala för det vi gör.

Inte heller public service är gratis. De nyheter du tar del av via SR och SVT finansieras genom tv-avgiften, som kostar 200 kronor i månaden. För 99 kronor i månaden får du ta del av plusmärkt innehåll på alla Mittmedias sajter, och hos våra samarbetspartners. Sammanlagt 40 nyhetssajter runt om i landet. Mer info om det hittar du här: https://sverigeslokalnyheter.se/

Mer läsning

Annons