Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för bad vid Slädaviken – giftiga alger blommar längs hela kusten

Massor av algblomningar pågår just nu längs kusten. Troligen handlar det om giftiga blågröna alger. Myndigheterna varnar därför allmänheten från att bada eller låta djur komma i kontakt med vattnet på dessa platser.

Annons

Det var under helgen som rapporterna började strömma in och en period av varmt väder kan göra att problemen nu ökar.

Så här ser det ut vid stranden till Veåsands havsbad i Docksta.

– Jag har bott i närheten av Norrfjärden och Veåsandsbadet i 16 år, men aldrig sett något liknande, säger en boende i området som tagit bilden här intill just i Veåsand.

Hos Informationscentralen för Bottniska viken har man fått in rapporter från en rad platser i länet och av allt att döma är det blågröna alger, cyanobakterier.

Blågröna alger kan producera ett gift i vattnet som kan göra människor och djur sjuka. Det har förekommit att hundar som druckit av vatten där det blommar har dött.

Även om husdjuren inte dricker vattnet kan de få giftet på pälsen och sedan in i kroppen när man slickar på päls och tassar, varnar myndigheterna för.

Några exempel på platser där det blommar längs länets kust är:

» Slädaviken på Alnön

» Norrfjärden, Docksta, flera platser

» Omnefjärden på flera håll

» Ullångersfjärden flera platser

»Burön i Örnsköldsvik

» Mjältösundet

– Vid Sörkälsviken i Mjältösundet är det alldeles grönt, som en soppa av alger, berättar en person i området.

Man varnar också för att blomningarna kan fortsätta eller till och med öka när förutsättningarna nu är de rätta, med soligt vindstilla väder och mycket näring i vattnet.

Här är myndigheternas råd vid algblomningar:

» En algblomning kan se ut på olika sätt. Vattnet kan vara grumligt eller likna ”utspilld målarfärg”. Färgen på ansamlingarna kan variera från grönt till gröngult till turkosfärgat beroende på vilken art det rör sig om.

» Blomningarna kan förekomma som täta, ganska välavgränsade ytansamlingar, som stråk, eller som mer spridda flockar på vattenytan eller i vattenmassan. Det kan finnas en hinna på vattenytan, fina trådar som liknar hårstrån eller gryn som liknar mycket små barr.

» Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Använd inte heller vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Kokning förstör inte gifterna.

» Släpp inte barn eller husdjur (som t.ex. hundar, får, kor och hästar) till stränder eller i vatten med algblomning. Dessa kan få i sig större mängder vatten och löper därför större risk att drabbas av förgiftning om vattnet innehåller alggifter. Även alger som torkat in på stenar och växter kan vara giftiga.

» Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad/kontakt med blommande vatten. Kontakt med giftiga alger kan ge upphov till illamående, kräkningar, diarré, eventuellt feber, ögonirritationer och hudåkommor.

» Meddela kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eller närmaste länsstyrelses miljövårdsenhet när du upptäcker blomningar.

Mer läsning

Annons