Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna varnar för rasbenägna hus: "Ett generellt problem"

En färdig byggsats kan vara ett smidigt sätt att bygga hus, men enligt Villaägarnas riksförbund finns det problem med dessa. Det är nämligen helt upp till husbyggaren att se till att huset tål de väderförhållanden som råder på uppföringsplatsen.

Annons

Huset på bilden är ett generellt hus och representerar ingen av de testade modellerna.

Ett snabbt och smidigt sätt att bygga ett nytt hus, garage eller friggebod är genom att införskaffa en färdig byggsats, på marknaden finns ett hundratal modeller. Men det kan finnas problem med denna metod för husbyggare på dessa nordliga breddgrader.

Enligt Villaägarnas riksförbund står det inte alltid angivet vilka snö- och vindlaster som dessa hus tål när de väl står färdigbyggda, dessutsom visar beräkningar som gjorts på en trio slumpmässigt utvalda byggsatshus att ingen av dessa tål väderförhållanden i hela Sverige.

De byggsatshus man testat är: Arholma 16, Visby 15 samt Alu 4. Ingen av dessa hus tål snölaster som förekommer norr om Stockholm. Ett av husen som testades uppfyllde överhuvudtaget inte svensk norm.

– Jag har inte sett Arholma 16 i handeln sedan vi genomförde testet men den fanns till försäljning när vi valde ut husen. Ett av de aktuella husen var märkta i Newton per kvadratmeter och där kunde vi se från början att det inte skulle klara lasten, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund

För den som bygger ett hus utifrån dessa byggsatser kan konsekvenserna bli ödesdigra. Enligt lag är det husägarens ansvar att se till att det hus man uppför klarar av att stå emot rådande väderförhållanden i området vari det är uppfört. Skulle man uppföra någon av dessa hus i Västernorrlandsområdet skulle man själv alltså bära ansvaret om det rasade. Några försökringspengar om egendom förstörs till följd av detta är alltså inte att förvänta sig.

– Det är förhållandevis vanligt att man säljer byggsatserna utan att ange vilken bärighet husen har. Konsumenten tror att om varan säljs så ska den hålla för väderförhållandena i det områden den säljs. Det här är ett generellt problem.

Enligt konsumentköpslagen gäller att en konsument bör vara informerad om en varas egenskaper eller användning innan köp. Om säljaren underlåter att informera om något som kan tänkas leda till att köparen i annat fall avstått från att köpa varan är varan att betrakta som felaktig.

– När man säljer en sådan här byggsats bör man vara medveten om vilka förhållanden den tål och informera kunden om detta. Om man inte gör det är det fel på varan. Kunden förväntar sig att husen ska hålla, säger Ulf Stenberg

Mer läsning

Annons