Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrlands politiker underskattar teknikskiftet

Sverige står inför ett teknikskifte som kommer att medföra stora förändringar för arbetsmarknaden de kommande åren. Enligt amerikanska forskare kommer digitaliseringen av jobb inom produktions- och tjänstemannayrken att leda till att massor av jobb försvinner. Men de allra flesta politiker – inräknat Västernorrland – tycks helt omedvetna om detta.

De västernorrlänningar som ska ansvara för arbetsmarknadspolitiken måste bli medvetna om datoriseringens förväntade effekter. Enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning riskerar hälften av jobben i Sverige nämligen att gå förlorade inom en 20-årsperiod. Kunskapen om detta måste vägas in i de lokala och nationella arbetsmarknadspolitiska besluten.

Den amerikanske forskaren Andrew McAfee, visar hur robotar inom gruvdrift, industri, logistik, administration och hälsovård förväntas ersätta mänsklig arbetskraft i allt snabbare takt de närmaste åren. Hittills är det rutinjobb som har automatiserats men snart kommer allt fler kvalificerade yrken, såsom finansiella rådgivare, jurister och läkare att ersättas av maskiner.

Teknikskiftet innebär många fördelar. Vi får nya produkter och tjänster, ofta till låg eller ingen kostnad. Det vi upplever på internet är bara början. Men medaljen har en baksida. Tekniken tränger undan otaliga arbetstillfällen. Och antalet nya jobb som skapas till följd av digitaliseringen bedöms vara långt färre än de som försvinner. Förlusten av jobb riskerar att öka ohälsotalen markant. När människors möjligheter till meningsfullt arbetsliv minskar medför det att många drabbas av psykisk ohälsa.

Det behövs en regional politisk strategi för att möta de arbetsmarknads- och hälsorelaterade problem som kommer att uppstå i samband med att datorerna tar över många av jobben i Västernorrland. Frågan måste tas på allvar och lyftas in i den arbetsmarknadspolitiska debatten. Hittills har datarevolutionen och dess följder, mig veterligt, inte berörts en enda gång under valrörelsen. Att okunskapen är så stor hos våra politiska företrädare är skrämmande.

I USA är det annorlunda. Där är digitaliseringen en faktor som politiker räknar med. De förändrade förutsättningar som följer av 3D-skrivare, självstyrande bilar och lärande datorer, diskuteras flitigt utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv. I Sverige är diskussionen nästintill obefintlig. Det måste vi ändra på.

Så länge människors försörjning och identitet vilar på ett betalt arbete så är teknikskiftet en central utmaning som inte får förbises. Om utvecklingen inte ska få starkt negativa konsekvenser för folkhälsan så behöver Västernorrlands politiker analysera forskningen på området. Det är hög tid att uppmärksamma en av vår tids stora politiska utmaningar.

Anders Wijkman, ordförande Romklubben

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel