Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrlands ungdomar oroliga över framtiden inom tekniksektorn

En fjärde del av alla ungdomar i Västernorrland som går sista året på gymnasiet är oroliga över framtidens arbetsmarknad. Detta visar en undersökning som praktikprogrammet Tekniksprånget har gjort.

Undersökningen är riktad till de som sökt till Tekniksprånget. I hela Sverige var 56 procent av de svarade tveksamma att läsa vidare på en högre teknisk utbildning. I Västernorrland var den siffran 55 procent. Den stora orsaken var osäkerhet var det leder till. I länet angav nio procent att högskolematematiken var för svår jämfört med tio i hela landet.

– Över hälften av alla som svarat uppger att de är osäkra på teknikstudier och Tekniksprånget ger en möjlighet att testa ingenjörsyrket innan man bestämmer sig. Praktik är också en framgångsfaktor för att motverka avhopp på högskolan, påpekar Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget på IVA i ett pressmeddelande.

Tekniksprånget är ett fyra månader långt utbildningsprogram med betald praktik, som drivs av kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Sammanlagt har över 7000 ungdomar som sökt till programmet mellan 2015-2017 svarat på undersökningen IBM samlade in rådata.

FLER NYHETER:

Läkarmissionen samlar in julklappar till fattiga barn – hoppas på stort deltagande i Västernorrland

För Plus-kunder: Första snön kan snart falla i länet – och fortsatt risk för halka: "Det är vinter på gång"

Jonas Södermark från Stöde fick inte skjuta – filmade den stirrande älgen i stället

För Plus-kunder: Allt inför Modo–Timrå – vi sände direkt från lagens sista träningar inför nedsläpp