Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrlänningar drar nitlott i migränlotteriet

De allra flesta av oss har erfarenhet av någon huvudvärksjukdom, antingen genom att vi själva är drabbade eller att vi har anhörig eller bekant som är det. Fler än 31 000 personer i Västernorrlands län är drabbade av migrän i olika former och svårighetsgrad. En betydande andel med till exempel kronisk migrän eller Hortons huvudvärk är helt beroende av specialistvård. En bra behandling kan vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att ställas utanför arbetsmarknaden.

För dessa människor är vården fortfarande allt annat än jämlik, utan mer att betrakta som ett lotteri. Ett migränlotteri, där inte minst västernorrlänningar är förlorare. Huvudvärksförbundet har tagit del av en rapport som tagits fram av analysföretaget Success Clinic. Syftet med rapporten var bland annat att beskriva i vilken grad patienter med kronisk migrän behandlades med någon form av injektionsbehandling inom svensk sjukvård under 2016. Rapporten bygger på analys av data från två av Socialstyrelsens register; Patientregistret och Läkemedelsregistret.

Läs också (från 2016): Experten om hur du lindrar migrän – och vad du bör undvika

Resultaten uppvisar stora skillnader mellan landstingen i vilken grad personer med kronisk migrän blev behandlade. Det kan skilja upp till fem gånger mellan två landsting. Stockholms Läns Landsting är ett av de två landsting där flest personer med kronisk migrän blev behandlade med någon form av injektionsbehandling i relation till förekomsten av tillståndet. Västerbottens Län hamnar på 18:e plats att jämföra med Norrbottens län som hamnar på sjätte plats. Det skiljer sig mellan två och fyra gånger mellan nämnda landsting. En mer fullständig översikt av situationen finns på Huvudvärksförbundets hemsida. Den nuvarande situationen borde vara lika oacceptabel för Region Skånes politiker som det är för de tusentals svårt migrändrabbade i region som inte får tillgång till godkänd behandling på samma nivå som de som till exempel bor i Stockholm.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Såväl Sveriges regering som landstingen har ett uttalat mål om att vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla oavsett var man bor i landet.  Huvudvärksförbundet kräver att regionens politiker börjar prioritera migränvården i Västernorrland. Människor med kronisk migrän eller annan form av migrän eller huvudvärk ska inte finna sig i att vara förlorare i ett slags vårdlotteri. Beslutsfattande politiker måste ge verksamheten instruktioner att erbjuda godkända behandlingar, inklusive tidigare beskrivna injektionsbehandlingar, antingen i egen eller privat regi, i alla delar av länet.

Resurser bör tillföras för etablering av en specialiserad huvudvärksenhet centralt i regionen för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk. I huvudvärksenhetens uppdrag bör även ingå att utgöra kunskapsstöd för primärvården i regionen, då underdiagnostiken är stor. Det går att göra även västernorrlänningar till vinnare i en väl fungerande migrän- och huvudvärksvård, om bara viljan finns.

Anna Karin Wallberg

Ordförande i Huvudvärksförbundet

Läs också:

Blodsockerreglering inte längre det viktigaste i behandlingen av diabetes – detta måste ut till primärvården

Diabetiker prioriteras inte i en sjukvård med minskande resurser

Sluta konkurrera och börja samarbeta – så ska vården utvecklas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel