Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrlänningarna positiva till mer blandskog – ett sätt att klara klimathotet

Att sköta skogen så den blir mer varierad än dagens produktionsskogar kan vara ett sätt att möta klimathotet.
Och västernorrlänningarna är generellt positiva till en framtid med omväxlande blandskogar.

Det här visar en stor enkätstudie som gjorts bland 3 000 personer i Västernorrland, Norrbotten och Skåne.

I stora drag kan man säga att ett förändrat klimat väntas orsaka fler stormar och därmed också ytterligare stormskador i skogen – med förväntade utbrott av insektsskador som granbarkborrar till följd.

Risken finns också att vi får in helt nya skadegörare som gynnas av klimatförändringen.

Men med ett mer varierat skogslandskap och mer blandskogar av både löv och barr går riskerna att begränsa. Stormskadorna tros inte slå lika hårt där. Frågan är då hur ser allmänheten på en ny typ av skogsskötsel?

– Att veta vad allmänheten tycker om olika typer av åtgärder är viktigt av flera skäl, säger Maartje Klapwijk hos Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som är en av forskarna bakom studien.

Det handlar inte bara om skogsbrukets intresse utan även jakt, bärplockning, svampplockning och friluftsliv.

Det är där nya metoder kan komma in, som ett mer hyggesfritt skogsbruk där träden tas ut när de är mogna, att det planteras flera olika trädarter och att man gynnar den variation som uppstår naturligt.

Allmänheten visade sig i enkäten sätta miljövärdet för skötseln högt. Man har en hög acceptans för en skötsel som ökar mångfalden och därmed minskar risken för stora angrepp.

– Med ökad biologisk mångfald kommer det också att vara större chans att det finns fler naturliga fiender till skadedjuren, säger forskaren Louise Eriksson vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

I undersökningen visade det sig också att det fanns en acceptans för att man tar bort angripna träd och att öppna skogar är populära.

Däremot fanns en tydlig negativ inställning till att använda kemiska bekämpningsmedel i skogen mot skadeangrepp.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook och Twitter.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook och Twitter.