Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrlänningarna sämst i landet på att twittra

På måndagen fyller Twitter tio år. Men det lär knappast bli något större firande i länet. Västernorrland är tillsammans med Jämtland sämst på att använda det sociala mediet, enligt statistik från Internetstiftelsen i Sverige.

Annons

För tio år sedan skrevs världens första tweet av internetentreprenören Jack Dorsey. Twitter såg sedan dagens ljus på riktigt i juli 2006 då tjänsten lanserades officiellt, och med det begreppet mikroblogg.

I Sverige har vi inte riktigt anammat Twitter på samma sätt som andra sociala medier. Användandet har visserligen fördubblats de senaste tre åren, men inte ens var fjärde svenska internetanvändare har någon gång använt Twitter.

Det är betydligt färre som använder Twitter på landsbygden jämfört med de som bor i städer. I en jämförelse mellan olika delar av landet hamnar Mellersta Norrland, bestående av Västernorrlands och Jämtlands län, i botten. Här har endast 17 procent av internetanvändarna någon gång varit aktiva på Twitter, och bara sex procent använder det varje dag.

– Den genomsnittlige twitteranvändaren är en ung, högutbildad man i Stockholm. Trots att Twitter är ett av de mer välkända sociala medierna så är det väldigt få svenskar som faktiskt använder tjänsten. Det kan vara värt att tänka på när medierna rapporterar om Twitterstormar, säger Pamela Davidsson, specialist på internetstatistik på IIS, i ett pressmeddelande.