Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vättar visar vägen i Wroclaw

I Wroclaw gläds man åt det lilla. 300 små bronserade vättar bjuder in till upptäcktsfärd och berättar om det förflutna bland vackra hus och kreativitet i Polens fjärde största stad, som under 2016 är Europas kulturhuvudstad.

Annons

De finns överallt. I gathörn, på husfasader, i parker – till och med på stolpar och trafikskyltar. Wroclaws små vättar, eller dvärgar som lokalbefolkningen kallar dem, går inte att undvika och berättar alla en liten historia om universitetsstaden i sydvästra Polen.

– Ingen turist kan hålla sig från att fotografera dem. De har verkligen blivit stadens grej, säger 25-åriga psykologstudenten Renata Przywara, som jobbar extra på informationscentret för kulturhuvudstadsåret.

Hennes egen favoritstatyett står utanför ingången till psykologiska institutionen.

– Den ser ut som Freud. Den är gullig.

De små pysslingarna är ett minne av oppositionen mot kommunistregimen under 1980-talet. Aktiva i det "orange alternativet" – en del av motståndsrörelsen mot kommunismen som föddes i Wroclaw – målade bilder på små vättar på murar och fasader, där systemkritiska slagord och budskap tidigare strukits över av polisen. Minivarelserna blev till en indirekt symbol för den politiska oppositionen, och på manifestationer och demonstrationer började människor även bära mössor liknande vättarnas.

År 2001 ställdes den första statyetten ut på gatan i Wroclaw. Sedan dess har de bara blivit fler. Numera står runt 300 stycken runt om i staden. Det ordnas guidade turer där de mest populära visas upp. Och på internet finns speciella hemsidor och kartor för den nyfikne själv att dels se var småfolket står, dels rapportera in nya som ännu inte hittats och registrerats.

Att spana efter vättar är ett bra sätt att upptäcka Wroclaw som med sina nästan 650 000 invånare är Polens fjärde största stad. Den är en dold weekendpärla i skuggan av mer kända städer som Gdansk, Kraków och huvudstaden Warszawa.

Förutom statyetterna hålls även traditionen med gatukonst vid liv, och väggar och bropelare täcks av fantasifulla målningar. För den som hellre håller sig inomhus finns mängder av gallerier och konstmuseum.

Wroclaw har en brokig historia och var tysk fram till andra världskrigets slut 1945. Staden hette då Breslau och var en av de sista tyska städerna att falla i krigets slutskede. Stora delar av centrum förstördes då men husen runt det stora torget Rynek har alla restaurerats och bjuder på en vacker kuliss för de som letar sig dit för att äta och dricka på någon av alla restauranger som kantar det pulserande torget.

Spåren från kriget och kommuniståren finns fortfarande på flera platser i staden och bidrar på sina sätt till en bjärt kontrast mellan gammalt och nytt, slitet och polerat. I de studenttäta kvarteren runt Pasaż Grunwaldzki syns fortfarande kulhål i vissa av de nedgångna jugendfasaderna.

– Den delen av Wroclaw är min favorit, det måste man absolut se, säger Renata Przywara.

– Men där får man inte titta ned och leta efter dvärgar, där måste man titta upp.

Emma Lukins/TT