Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenskadan förstörde stora delar av familjens hus

Huset hade just adventspyntats då det som inte får hända, hände. När Christine Brandsegg öppnade ytterdörren möttes hon av en fruktansvärd syn.
– Jag skulle bara in en snabbis och sedan hämta barnen på dagis och när jag öppnade dörren såg jag att det forsade vatten överallt i huset, säger Christine.

Annons

Ett år har gått sedan vattenskadan förstörde stora delar av huset som Christine och maken Niclas Solberger ägnat både dyrbar tid och pengar på att renovera. En slang till varmvattenberedaren på övervåningen sprang läck och 13 kubik vatten forsade ut i huset. Vattnet fortsatte att droppa genom taket i en vecka och de tvingades riva precis allt enda in till timerstommen. Bara några av rummen klarade sig.

– Först blev vi ledsna efter allt vi hade lagt ner på huset och sedan inser man att det faktiskt bara är materiella saker – det kunde ha varit värre, säger Niclas.

De agerade snabbt och började kolla runt efter boenden. Christines syster bor också på Hemmanet och det var också där de hamnade – i en husvagn. Barnen Vilde, 5 år, Wilma, 4 år och Vera, 3 år, tyckte att det var toppen.

– Barnen tyckte att det var jättemysigt att vara nära sina kusiner. Det har gått bra men det var nog en större påfrestning för Christines systers familj att ha en trebarnsfamilj inneboende, säger Niclas och skrattar.

Hela vintern arbetade hantverkare med att återställa huset och i april kunde familjen äntligen flytta tillbaka. Huset som är byggt 1912, ser likadant ut invändigt, som om ingenting har hänt, så när som på en ny färgstark tapet i trapphuset.

– När vi flyttade in var det fortfarande julpyntat och adventsstjärnorna hängde kvar i fönstren, säger Christine och ler.

Vintern i husvagnen har gett dem nya erfarenheter.

– Man inser att man klarar sig på ganska lite och att man egentligen inte behöver ha så stort. Vi är ännu mer tacksamma över huset nu. Och det är bra att man inser att man ska vara tacksam för det man har, säger Niclas eftertänksamt.

Vattenskadan har blivit en milstolpe i livet, ett före och efter. Glädjen var stor när familjen flyttade hem igen och för barnen blev det nästan som julafton att återse sina leksaker.

– På mindre än en timme hade de dragit fram varenda leksak på golvet, säger Niclas.

Christine gillar att fixa och greja hemma och drar sig inte för att smygstarta med julen redan en bit in i november. Niclas är med på noterna även om det är Christine som står för pyntandet.

– Jag tycker att det är jättekul, vissa år har jag tyckt att vi börjat lite väl tidigt och att det kanske är lite väl mycket tomtar. Men jag ställer gladeligen upp och hjälper till att bära kartonger, säger Niclas.

– Det är kul med julen, särskilt för barnen som gillar allt pynt, fortsätter Christine.

Adventsstämningen skapar hon med hjälp av material från naturen. Klippris pryder speglar och kakelugnar. På nedervåningen är det mesta ljust och vitt och uppe får de röda julfärgerna ta större plats. De trivs med den lantliga stilen.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör så trevligt man vill ha det, man mår bättre och får ro när det känns mysigt, säger Niclas.

Under våren bestämde de sig för att lägga om taket och att göra om husets fasad. De var redan vana vid att ha hantverkare hemma och valde att köra på.

– Det kändes som ett naturligt steg med nytt tak och ny fasad. Jag såg ett flygfoto från 1950-talet på vårt hus med samma fasad som vi har nu. Bilden var en del av visionen jag har haft för vårt hus, säger Christine.

– Jag skulle ju egentligen kunna bo i en grotta men visst är det så att huset har fått en rättvis utsida som nu matchar insidan, säger Niclas och ler.

Julen firas i deras nya men gamla hus, tillsammans med Christines systers familj och deras föräldrar.

Några dagar efter julafton packas julen ner i lådorna igen.

– Då har ju julen varit och känslan försvinner. Då vill jag bara ha det som vanligt igen, säger Christine.