Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetariskt på menyn

Varje onsdag är det köttfritt i skolmatsalen på S:t Olofsskolan. Ett initiativ som sattes i gång av eleverna själva. …– Vi har börjat se köttets påverkan både på oss själva och på miljön, säger miljöpartiets språkrör, Åsa Romson, som besökte skolan på torsdagen.

Förra våren såg en elev ett inslag i Lilla Aktuellt som handlade om kor och deras miljöpåverkan. Nästa dag berättade eleven upprört om programmet på skolan. Elevrådet förde senare fram ett förslag om att skolan ska servera mindre kött.

– Vi jobbar mycket med elevinflytande och det är viktigt att vi ger respons på elevernas oro så att de får se att de kan förändra saker, säger rektor Carina Cederholm.

Införandet av den helt vegetariska dagen har enligt Carina Cederholm mestadels mötts på ett positivt sätt, både från barnen och från föräldrarna.

– Jag har egentligen bara haft två personer som varit negativa till dagen. Det var två äldre jägare, berättar Carina Cederholm.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson besökte skolan tillsammans med Miljöpartiets språkrör i Sundsvall, Maria Algotsson, kommunalråd Sverker Ottosson samt Göran Hådén från Härnösand.

– Barn känner samma känslor som vi vuxna gör när vi hör om hur världen ser ut. Vi vuxna blockerar det oftast men barnen blir upprörda och vill förändra, säger Åsa Romson.

Romson säger att det är jätteviktigt att eleverna lär sig se möjligheterna och inte begränsningarna med de globala miljöfrågorna.

– Att vi har ätit mer och mer kött har varit ett mått på ökad välfärd. Men vi har nu börjat se köttets påverkan både på oss själva och på miljön. Vi kan inte producera allt det kött vi konsumerar på ett respektfullt sätt, säger Åsa Romson.

Från elevernas sida vill man se att mer mat ska lagas på skolan, något som även rektor Carina Cederholm satsar på.

– Vi har gjort i ordning köket och anställt personal så att vi är redo att börja laga vår mat själva, vi väntar bara på ett politiskt beslut, säger Cederholm.

Något som Åsa Romson ser väldigt positivt på.

– Det är kul att se att man försöker komma bort från färdigproducerad mat, säger hon.

Den helvegetariska dagen är på onsdagar men det finns ett vegetariskt alternativ varje dag. På torsdagen serverades en vegetarisk gulaschsoppa.