Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem beslutar om vården?

I höst ska landstinget besluta om den akuta kirurgin och BB/kvinnosjukvården. Alla alternativ som utreds handlar om att verksamheterna stängs i Sollefteå och/eller i Örnsköldsvik. Att sådana viktiga beslut ska tas i fullmäktige är självklart. Men tas besluten där – i praktiken?

I slutet av juli meddelade länsverksamhetschefen för kirurgin, Leif Israelsson, att den akuta kirurgin i Sollefteå troligen inte kommer att öppna efter sommarstängningen. Anledningen är brist på läkare och sjuksköterskor. I veckan ska vi få slutligt besked.

En chefs uppgift är att behålla och rekrytera personal. Men istället för att berätta varför läkare och sjuksköterskor bör söka sig till Sollefteå var Israelssons budskap att bemanning "i praktiken är omöjligt".

Vi är inte förvånade. Signalerna har länge varit att den akuta kirurgin i Sollefteå ska stängas. Ett exempel är oviljan att avropa stafettläkare för att lösa sommarbemanningen. Länsklinikorganisationen har bidragit till att läkare med lång erfarenhet, nyckelpersoner för utbildning av nya läkare, slutar. Deras chef ser det som skäl att avveckla, inte som ett problem som ska lösas. De ansvariga cheferna som om fullmäktige redan beslutat om stängning av den akuta kirurgin i Sollefteå.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Läs också: Länsklinikchefen om akuta kirurgins framtid i Sollefteå: "Beskedet kommer alldeles strax"

Läs också: Efter stängningen av akutkirurgin – extrainsatta ambulanser kostar miljoner för landstinget

Läs också: Sjukt många resor för svårt skadade Rolf

Läs också: AT-läkare riskerar att förlora praktikplats i Sollefteå: Det finns ingen reservplan

Hur har då de ansvariga politikerna inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet reagerat? Redan i januari frågade vissa av dem om det finns en smärtgräns då verksamheter ska stängas om det inte går att få tag i personal till rimlig kostnad? Exemplet var en läkare som sades ha kostat kvinnokliniken i Sollefteå 200 000 kronor för en vecka. Detta extremfall har sedan återkommit i diskussionen. Intressant nog har landstinget på vår fråga inte direkt kunnat svara på hur stor kostnaden egentligen var. När vi nu fått höra att det inte går att öppna den akuta kirurgin så är kommentaren från S och Mp att "det finns uttalad risk för verksamhetstopp". Inget sägs om åtgärder för att lösa problemet.

Vänsterpartiet ingick tidigare i majoriteten. Vi vet att det är otänkbart att förvaltningen agerat som den gör utan att ha stöd från den politiska ledningen.

Regiondirektören och hennes chefer har i uppdrag att fullfölja majoritetens nedskärningsplan. Och nu gör de det. Det folkliga motståndet har gjort det svårt att snabbt ta de politiska besluten. Men om det inte finns någon personal på plats – voilà, beslutet fattar sig självt.

Det som gör detta särskilt allvarligt är att den akuta kirurgin är nyckeln för den framtida sjukvården i Sollefteå och Örnsköldsvik. Utan den så tappar sjukhusen även BB, kvinnosjukvården och barnsjukvården. Utan den så ökar pressen ytterligare på personal och vårdplatser i Sundsvall.

Vänsterpartiet kräver att förvaltningen följer gällande politiska beslut och omedelbart gör det som behövs för att den akuta kirurgin i Sollefteå ska bemannas. Vi accepterar inte majoritetens tal om "verksamhetsstopp" och förväntar oss att landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren offentligt klargör att de politiska besluten gäller. Kirurgin ska öppnas som planerat efter den olyckliga sommarstängningen.

För Vänsterpartiets landstingsgrupp

Lars-Gunnar Hultin

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel