Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem bestämmer i kommunen?

Annons

När jag går in i röstlokalen och lägger min röst vill jag gärna tro att det är de av folket valda kommunfullmäktigepolitikerna som fattar de för kommunen och medborgarna viktiga besluten. Följer man kommunpolitiken i Sundsvall via medierna – och det är i stort sett enda sättet för en vanlig medborgare – kan man lätt misströsta för det verkar inte alls vara som man fick lära sig i skolan, eller som man lätt kan förledas att tro i valrörelseretoriken.

I Sundsvall är det inte politikerna som uttalar sig i de viktiga frågorna och ytterst sällan är det politikerna som skriver de politiska debattartiklarna. I Sundsvall – åtminstone av medierna att döma – är det de högsta tjänstemännen som uttalar sig och de ger bilden av att det är tjänstemännen, och inte politikerna, som fattar besluten.

När Logistikparkens vd gör ett politiskt uttalande så korrigeras han omedelbart av kommundirektören. När ordföranden för barn- och utbildningsnämnden uttalar sig i en politisk fråga tillrättavisas han av kommundirektören, som har motsatt uppfattning. Trots att fullmäktige fattat beslut om att man inte skall se elever som kunder så uttalar sig fortfarande höga tjänstemän i de termerna. När servicen till dem som är beroende av hemtjänst försämras är det en tjänsteman, inte den politiskt ansvarige, som ger beskedet och försvarar beslutet. När en lärare skall bestraffas med det värsta straff man kan få, förutom avsked, är det en HR-chef som både utreder fallet och är domstol och delger påföljden. Var är politikerna? Kan det verkligen vara så att politikerna i Sundsvall abdikerat? Så kan det väl inte vara?

Häromdagen kom en annons om skoldirektör i Sundsvall under mina ögon och den gör verkligen inget för att ta mig ur uppfattningen att det är tjänstemännen som bestämmer i Sundsvall. Annonsen, där man söker skoldirektör, är två sidor lång och skriven på ett New Public Managementspråk som bara det visar att det inte är några politiker inblandade för så skriver bara rekryteringskonsulter och kommundirektörer. Tittar man sedan på innehållet i annonsen kan man se att skoldirektören rapporterar till kommundirektören. Jag trodde att det var den politiska nämnden, som gav skoldirektören uppdrag och att skoldirektören rapporterade till nämnden om sina göranden och låtanden.

Skoldirektören skall, enligt annonsen, ingå i två chefskonstellationer under kommundirektörens ledning och även göra andra arbetsuppgifter, bestämda av kommundirektören, än sådana som har med skolan att göra. Jag trodde att det var ett heltidsuppdrag att vara skolans högsta tjänsteman i Sundsvall, men tydligen inte. Skoldirektören ansvarar också för hela kommunens utveckling, i alla fall enligt annonsen. Jag trodde i min naivitet att det var den politiska ledningen, inte skoldirektören, som hade ansvaret för hela kommunens utveckling.

Bortsett från att annonsen förstärker bilden av att det är tjänstemännen som fattar besluten och också har ansvaret för kommunens utveckling är nog det allvarligaste att man i en annons för skoldirektör inte med ett ord kräver att personen skall ha lärarutbildning, vara en väl utbildad pedagog och ha goda kunskaper om pedagogik och skola.

En utbildningspolitiker vet att goda pedagogiska kunskaper och erfarenhet av lärararbete är grundförutsättningar för att kunna fullgöra ett arbete som skoldirektör och att det måste vara ett heltidsarbete att vara skoldirektör i Sundsvall.

Dags att våra valda politiker visar vem det är som bestämmer i Sundsvall.

Walter Rönmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel