Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem riskerar livet för 18 000 kronor i månaden?

Det enklaste sättet att visa hur mycket vi satsar på vårt militära försvar är att konstatera hur mycket pengar insatsen utgör som andel av den svenska bruttonationalprodukten (BNP). Summan var 1,2 procent år 2010.

1988 var försvarutgifternas andel av BNP dygt 2,5 procent. Räknar vi hur mycket “pang för pengarna" det ger, blir bilden dyster. Visst har vi ett bra flygvapen. Men det råder sådan brist på pengar och piloter (och därmed flygtimmar) att flygvapnet inte upprätthåller jaktberedskap nattetid. Men ändå, finfina Jas-plan har vi rätt många.

Vi har ett hemvärn också, men det lider brist på utbildad personal och moderna vapen samt annan utrustning. Uthålligheten handlar om några dagar, förmågan att förflytta sig utanför den egna kommunen sig existerar knappt.

För den som vill racka ned på försvarsmaktens förmåga saknas inte uppslag. Det konstaterades nyligen att vi vare sig kan ge hjälp till våra grannländer (eller ta emot sådan om det skulle behövas). Kort sagt: vårt insatsförsvar är skräp och idén med att försvara hela det svenska territoriet ha placerats på historiens sophög.

Det är dags att ta ett omtag. Till exempel genom att återinföra värnplikten, förslagsvis genom att låta denna plikt omfatta både män och kvinnor. Inte så att vi måste gå tillbaka till en jättearmé, men kanske att låta de flesta 18-åringar mönstra för att sedan välja ut de som är villiga och lämpliga som soldater och ge dessa fördelaktiga ekonomiska villkor och en god utbildning.

Hur som helst spelar det ingen roll vad vi gör så länge vi inte vill betala för det. Materiel och personal kostar pengar. Och någon yrkesarmé har vi inte råd med. I praktiken är rätt få villiga att ta ett jobb där de kan tvingas att åka till Afghanistan eller Mali med kort varsel och bli dödade för 18 000 spänn i månaden. Är någon förvånad över att Försvarsmaktens dyra reklamkampanjer inte gett önskat resultat?

I övrigt kunde försvaret göra som många företag som måste spara pengar. Man rekonstruerar, säger upp varje anställd och låter dem söka om sina jobb.

Det handlar åter om vad försvaret får kosta. Den som har trafikförsäkring på bilen får inte en krona i ersättning om man lyckas ramponera familjens Volvo på egen hand. Utan betald hemförsäkring byggs huset inte upp. Och nu ska flygvapnet snart få ett nytt JAS. Om det kan man tycka mycket. En fördel är att pengarna stannar i Sverige. En nackdel kan vara att industriprojektet “Gripen next generation" lär sluka halva dagens försvarsanslag.

Det blir inte bättre av att politiker oavsett färg blåljuger och påstår att vi har ett försvar i klass med de övriga nordiska ländernas.