Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem som helst kan bli sjuk – även våra folkvalda

När man läser hur många sjukskrivna blir behandlade av försäkringskassorna är det dags för de flesta politiker att ta på sig dumstruten, oavsett politisk tillhörighet. Det är inte underligt att folk börjat misstro våra folkvalda då dessa högavlönade människor i sin tur misstror sitt folk. I samma vända kan man även börja ifrågasätta hela fackföreningsrörelsen som inte kraftfullt slår näven i bordet och sätter ner bromsen. Naturligtvis är det fackföreningarnas medlemmar som fått stryka på foten efter Alliansens framfart och de rödgrönas tafatthet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att verkligen sätta ord på orsak och verkan så att folk förstår innebörden av hur politiska beslut får för återverkningar bland folket är inte lätt och få förunnat. Men den som ironiskt skrev hur illa behandlade de kroniskt sjuka blivit av våra välfärdspolitiker kunde verkligen på ett trovärdigt och bevisligen riktigt sätt beskriva verkligheten för många människor.

Läs insändaren här: Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Människor har blivit naiva och tror att de själva är sin egen lyckas smed. Det kan vara rätt till den dag man av olika orsaker inte kan tillgodogöra sig hälsa och status genom arbete eller annat. Därför måste en välfärdsstat som Sverige, som har varit befriat från krig, har enorma naturtillgångar samt duktig arbetskraft och företag, se till att alla människor inte far illa. Är och blir det något över – som det bevisligen också är – ska vi hjälpa den övriga världen.

Som de politiska besluten nu inneburit för många, sliter det isär vårt samhälle. Ett samhälle bygger på ömsesidigt förtroende där vi alla strävar efter någorlunda samma mål och det innebär, om vi vill undvika konflikter, att alla gör vad de kan och har förmåga till. Att då misstro den som har fått en sämre livets lott är att slå undan benen för oss alla. Hjulet måste rulla för att samhället ska fungera.

För Plus-kunder: När förtroendet för välfärden kraschar: "Jag har i min fantasi tänkt att när något händer mig så har jag ett skyddsnät"

Vi i vårt land som är välfungerande är lyckligt lottade, och många som har det lätt för sig har gjort sig en förmögenhet. Andra har genom hårt slit fått ett gott leverne, och många har även kunnat gotta sig åt en levnadsstandard som ingen tidigare generation ens kunde drömma om.

Därför, gott folk, sätt press på era politiker så att de inte glömmer sitt förflutna, och vad som kan hända de själva och deras nära och kära. Vi är alla bara av kött och blod, oavsett hur duktiga vi tror oss vara. Vad morgondagen har att erbjuda vet ingen, men ett vet vi och det är att vi alla kan och de flesta blir sjuka vad det lider.

Medborgaren

Mer om Försäkringskassan:

► För Plus-kunder: Kompetensen hos Försäkringskassans läkare kritiseras: "Svårare att få gehör för våra sjukskrivningar"

► För Plus-kunder: Landstinget upplever hårdnande attityd: "Försäkringskassan har börjat tolka lagen mer strikt"

► Insändare: Före detta handläggare: Nu är det jag som är kroniskt sjuk och tärande

► Insändare: Tvetydig motivering från Försäkringskassan – kan ni lagen?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel