Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar ansvar för kontanthanteringen?

Annons

Betaltjänstutredningen har lämnat ett delbetänkande till finansmarknadsminister Per Bolund. Ett av utredningens uppdrag var att titta på tillgången till kontanter. PRO har sett fram emot konstruktiva förslag för att garantera en tryggad kontantförsörjning. Men våra förhoppningar infrias inte.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I PRO Medelpad är det stort bekymmer att hantera kontakter sedan bankerna slutade med kontanthantering, Eftersom avstånden är stora och att undersöka vart kontanterna kan lämnas är inte så lätt.

Här i distriktet finns det ingen bank som har denna service, vilket är ett stort bekymmer för våra PRO-föreningar.

Betaltjänstutredningen konstaterar att avvecklingen av kontanter medför problem för "vissa grupper och i vissa begränsade geografiska områden” och att "de lagstiftningsåtgärder som skulle kunna komma i fråga för att tillgodose det kvarvarande behovet av kontanter inte står i proportion till problemens omfattning”. Vi blir både förvånade och bestörta över den slutsatsen.

Frågan om kontanthanteringen är viktig för våra medlemmar men också för PRO som organisation. I dag tvingas förtroendevalda inom PRO förvara pengar hemma från exempelvis kaffe- och lotteriförsäljning vilket innebär en säkerhetsrisk. Och vi är inte ensamma. Hela föreningssverige har samma problem.

Många äldre använder gärna digitala betallösningar och PRO utbildar medlemmar i både data och mobiltelefoni med stor framgång. Men övergången till ett kontantlöst samhälle måste omfatta alla. I dag måste du ha bankkort, mobiltelefon eller internet för så basala funktioner som ett toalettbesök eller biljetter till buss- och tågresor. När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer bosatta på landsbygden.

PRO har sett fram emot konstruktiva förslag från utredningen för att garantera en tryggad kontantförsörjning. Nu sätter vi istället vårt hopp till regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund; situationen måste lösas. Ingen får utestängas från samhället!

Christina Tallberg

Ordförande PRO

Eda Helena Gunnarsson

Ordförande PRO Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel