Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar vem?

På tisdag kväll har väljarna i Sundsvall tillfälle att ta del av vad kommunpolitikerna vill med staden den kommande mandatperioden. De åtta partierna i fullmäktige ställer upp i valdebatt under evenemanget #sundsvalltycker och den som inte kan närvara på plats kan följa hela debatten på st.nu.

Precis som när det gäller riksdagsvalet finns en del frågor om vem som tänker samarbeta med vem efter valet. Att koalitionen som styr i dag kommer att fortsätta efter valet är långt ifrån säkert oavsett valresultat . Centerpartiet tar avstånd från koalitionen i valrörelsen. Enligt Hans Forsberg är de öppna för samarbete även efter valet, men då vill de ha mer i utbyte, då han menar att Centerpartiet inte fått igenom särskilt många av sina hjärtefrågor under den gångna mandatperioden. Inte heller övriga Allianspartier driver någon gemensam valrörelse i Sundsvall. Frågan är vad som händer om valresultatet ger rödgrön majoritet. Miljöpartiet är sedan tidigare kända för att snabba sidbyten, men det viskas om att de ses som en osäker samarbetspartner av både kamrater i koalitionen och oppositionen. Det var ju som bekant en miljöpartist som bidrog till att fälla koalitionens budget.

Några raka svar på frågor om samarbetspartners efter valet kanske inte är att förvänta sig under kvällen, men förhoppningsvis tas frågan upp till diskussion. Mer troligt är att partierna kommer att göra allt under kvällen för att profilera sina egna hjärtefrågor.

Folkpartiet går till val på att de vill slå ihop Sundsvalls kommun med Timrå. Storleken må ha betydelse, men väljarna lär vara mer intresserade av närmare ting som skola och välfärd. Ser man till väljarfrågorna som ställts till politikerna under ST:s valsatsning #kandulova engagerar sig Sundsvallsborna också mycket i kollektivtrafiken. Många önskar sig billigare resor och tätare turer. Partier både till höger och vänster vill införa hundralappen för unga, så frågan är ingen tydlig vattendelare. När det gäller turtäthet och utbyggnad av cykelbanor som också finns på väljarnas önskelista kan besked förhoppningsvis ges under kvällen.

En fråga som knappt nämnts i valrörelsen men som ändå är högaktuell, är drogmissbruket i Sundsvall. Inte minst efter den nya statistiken som visar att drogrelaterade dödsfall ökar i länet. Vad har politikerna för förslag för att komma tillrätta med detta? Det lär många väljare vilja ha svar på. Den hänger också ihop med läget i socialnämnden som inte varit idealiskt och som fortfarande dras med stora budgetunderskott. Väljarna förtjänar att få veta vilka åtgärder som planeras för att styra upp detta på sikt.

Slutligen skulle det vara intressant att få veta hur SD tänker finansiera sina vidlyftiga vallöften. Hittills har de inte presenterat något budgetförslag, däremot en lång rad kostsamma reformer de vill göra om de mot all förmodan får makten. Är det något vallöfte övriga partier borde kunna ge så är det att inte låta SD få en vågmästarroll.