Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vet man inte vad ett övergångsställe innebär i Sundsvall?

Är själv ursprungligen inte härifrån. Till Sundsvall flyttade jag bara för ett par år sedan. Men jag har sett tillräckligt nu av den här farsen runt stans övergångsställen. Detta är något som enerverar mig obeskrivligt.

Varför stannar inte merparten av stans bilister när man helt uppenbart ämnar gå över gatan? Hur otydligt är vägmärket "Herr Gårman" kanske?

Står man still intill övergångsstället och flagrant tittar bort mot kommande bilar med en vaken uppsyn (liksom man visar "jag ser dig, du behöver inte vara orolig för att jag ska traska rakt ut") så förefaller folk i den här staden tro något annat än just den uppenbara avsikten att man gärna vill att bilen ska stanna för en.

Rätt så ofta snarare det motsatta, ungefär: "Schysst att han ser mig, nu kan jag gasa på lite extra, finns ju ändå ingen risk att den där snubben knallar rakt ut i gatan".

Det är nästan som man blir sugen på att slänga sig framför bilen bara för att ge föraren en liten läxa.

Nej, det råder anarki här i Sundsvall vid stans övergångsställen. Det är som om man häpnar. Ingen annanstans i landet möts du som fotgängare av en sådan respektlöshet eller alternativt: dumhet. Kanske bara okunnighet? Ty: 61 § Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället. 

Möjligen kan Sundsvallsbons semesterveckor med fördel tillbringas bakom ratten ute i landet. Då kan man passa på att utforska hur landets bilister brukar göra vid övergångsställen – det vill säga visa hänsyn till den som ska gå över vägen.

Kanske gatukontoret får ta sig en allvarlig funderare om stans alla obevakade bör bli till bevakade? Just en snygg lösning på problemet!

Eller så kanske man bör gör som på Island eller i Helsingborg: måla övergångsställens streck så de får en tredimensionell effekt?

Jag röstar för det senare. Alldeles för luttrad och cynisk för att hoppas på någon förbättring i den här staden.

En inflyttad stockholmare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

 ■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel