Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteraner har chans på Augustpris

KOMMENTAR: Vi tycker till om årets nomineringar till Augustpriset.

Annons

Augustprisets arrangörer väljer att presentera den skönlitterära kategorin sist, likt tungviktstiteln i en boxningsgala. Vi tar den först. Ty Augustpriset har flera kategorier och när fackboksklassen blir allt mer ”bred och suddig”, som Expressen-kritikern Jens Liljestrand uttryckte det, skiner skönlitteraturen mer.

Bland årets nominerade presenterades först idel trotjänare. Agneta Pleijel, Carola Hansson och Aris Fioretos. Jonas Hassen Khemiri var en lika given som förutsägbar nominering. Årets genombrott måste tilldelas Stina Stoor, som med sina noveller om ett glesbefolkat Västerbotten kliver in i finrummet. Det gör även skräckgenren, som välkomnas in från den kalla natten i form av John Ajvide Lindqvists gestalt.

En skara författare med relativt bred läsekrets. Smala poeter har ignorerats av juryn i år.

I fackboksklassen ser Karin Johannisson stark ut. Jag har inte hunnit läsa hennes ”Den sårade divan”, men hennes böcker håller alltid hög kvalitet. Hård konkurrent på upploppet mot priset: Maja Hagerman.

Bland barn- och ungdomsböckerna har hela två grafiska romaner nominerats. Ett unikt genombrott för genren, vilket också poängterades under ceremonin som direktsändes från Nalen i Stockholm. Hanna Gustavssons "Iggy 4-ever" och Helena Öberg och Kristin Lidström står för detta genombrott. Annars ser veteranen Eva Lindström farlig ut.

Augustpriset är också vilka som inte nominerades. En förhandsfavorit som fångat många läsare men uppenbarligen inte juryn är Tom Malmquists sorgebok. Min egen personliga favorit, Karolina Ramqvist, blev också utan nominering.

Konstateras kan också att juryn inte låter sig påverkas av den dagsaktuella debatten. Både Elise Karlsson och Roland Paulsen får leta efter varma kramar från andra famnar. Arbetskritiken är het på kultursidorna men inte hos Augustjuryn.

*

MER LÄSNING: Här är alla som kan få Augustpriset:

http://www.helahalsingland.se/kultur/khemiri-nominerad-till-augustpriset-2