Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är alla ansvariga – tillsammans kan vi ta kampen

Stort tack till skådespelaren Alyssa Milano som startade hashtagen #metoo för att synliggöra omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp. Det har möjliggjort att offentliggöra det hundratusentals kvinnor i tysthet upplever. Det kan hända vem som helst, när som helst och händer överallt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

#Metoo är viktigt för att belysa hur vanligt problemet är och att övergrepp sker dagligen.

Trots det ska man vara försiktig med att generalisera. Samtidigt är generaliseringen ett nödvändigt verktyg för att synliggöra ett mönster. Det är sorgligt att det behövs, men viktigt. #Metoo:s poäng har tydligt framgått – kvinnor drabbas i alla situationer i livet. Det handlar om djupt rotade strukturer. Uppmärksamheten ger också tyngd åt fortsatt jämställdhetsarbete, när omfattningen av problemet blivit uppenbart för alla, blir det också enklare att argumentera för varför många viktiga jämställdhetsreformer behövs. Något som vi socialdemokratiska kvinnor gång på gång argumenterar för.

#Metoo är inte ett rop på en enskild reform, utan på en bred tydlig feministisk politik och inte bara en kampanj - det är ett rop på politisk samling. Vi är alla ansvariga, vi är alla del av strukturen. Ingen har gjort tillräckligt, annars hade det inte sett ut så här.

Vi S-kvinnor är övertygade att politiken behöver göra mer än vad som hittills gjorts. Nu behövs åtgärder för att alla tjejer och kvinnor ska vara trygga i sin vardag. Samhället måste bli mycket hårdare mot sexualbrotten och dess orsaker. Vi måste också prata mer om pojkar och mäns roll i jämställdhetsarbetet. Det här är ett arbete som måste prioriteras högre redan i tidig ålder.

Det finns så många otroligt fina män i samhället, härliga och trygga förebilder. Dessa män och pojkar har ett ansvar att gå före och visa att det som kommit i fram i #Metoo-kampanjen inte är okej. Tillsammans med er ska vi förändra attityder och den feministiska kampen är starkast när vi tar den tillsammans!

Styrelsen för S-kvinnor i Västernorrland genom

Monica Fällström, vice ordförande

Läs mer om #metoo:

Tusentals journalister i upprop mot övergrepp och sexism – här är deras vittnesmål

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

Debatt: Jag är en vit man som skriver om #MeToo – ska även jag få ett hatdrev mot mig?

För Plus-kunder: Mirjamsdotter vill bryta tystnadskulturen på redaktionerna: "Ska bli socialt omöjligt för män att hålla på"

För Plus-kunder: Lina Norberg Juuso menar att sexuella trakasserier sker överallt: "Har blivit klappad på rumpan av lokalpolitiker"

Insändare: Skulden ska läggas där den hör hemma – hos förövaren

Insändare: Mormor som vill ändra kvinnosynen: Vad lär ni era barn?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel