Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är i akut behov av en gemensam bild

Jag brukar förundras över att det så ofta och i så många länder är så jämnt mellan de politiska blocken. Och vidare: Hur kommer det sig att en del blir höger och en del blir vänster? Det är inte så lätt att svara på nu när klasskillnaderna inte längre är lika uppenbara som förr. Klart är bara att klassröstningen minskat, förutom i överklassen. På solsidan håller man sig till de sina. Bland fattigare folk finns fler faktorer att ta hänsyn till. Inte minst gäller det småföretagare. Där gäller också för dem som tvingats bli företagare för att kunna få jobb, att man gärna tänker med plånboken. Intresset ljuger inte, som redan Karl Marx konstaterade. Fast frågan är vad som är långsiktigt och kortsiktigt intresse.

"Intresset" påverkar hur åsikter bildas även på andra plan. Inte minst geografins. Det är märkligt hur man kan se så olika på samma sak som i debatten om sjukhusen i länet. Det är svårt att i Sundsvall hitta någon som överhuvudtaget förstår hur man tänker i Sollefteå. Jag menar att man åtminstone måste göra sig omaket att förstå. Det är inte svårt. Det är bara att fundera över hur man själv skulle reagera om det fanns förslag på att lägga ner Sundsvalls sjukhus.

Om vi då försöker förstå Sollefteåbornas reaktion, kan det inte betyda att majoriteten därför gör som dessa vill. Vi minns exempelvis alla i Sundsvall hur illa det generella sparbetinget som las 2009 fungerade. Men vi måste se till att det finns fakta på bordet som gör att det går att ta ställning. Det är egentligen det den socialdemokratiska kompromissen på förtroenderådet i Kramfors häromsistens innebar. Ett underlag som alla kan lita på ska tas fram.

Hur lätt blir det? Jag blir allvarligt oroad när jag läser något som på nätet kallas LVN-leaks. Här "avslöjas" landstingets inkompetens så till den milda grad, att ingen i landstingets ledning, vare sig politiker eller tjänsteman framstår som riktigt funtad. Vad jag förstår går bilden hem i Sollefteå och Kramfors.

En del är lätt att avfärda. Besparingar på någon procent av budgeten beskrivs som mer eller mindre onödiga trots att hela budgeten motsvarar en utgift som redan finns. Man ifrågasätter om landstinget sparade något på nedläggningen i Härnösand bara för att underskotten fortsatt. De hade rimligen varit betydligt större om inget gjordes då.

Den kostnadsutveckling som pågår på grund av att vården klarar av att göra så mycket mer lär fortsätta även om Sollefteå blir av med både BB och sin operationsverksamhet. Men det problemet blir ännu större om inget görs. Och när klinikchefer varnar för de generella sparåtgärder som misslyckades i förra sparomgången, så konstateras i detta nätforum bara att de är Sundsvallsbor allihop.

Annat är svårare för utomstående att analysera. Om galloperationerna är dubbelt så dyra i Sollefteå som i Sundsvall frågas hur mycket beror då på äldre patienter? Vad vet jag? Fast nog är det väl ändå rimligt att fler operationer ger lägre kostnad per patient.

Vi behöver ett underlag för en bild som fler kan skriva under på. Fast inget tyder på att det, när det resulterar i konkreta förslag, kommer att omfattas av opinionen i vare sig Sollefteå eller Kramfors. Så polariserat är läget.

Ångeborna vet av erfarenhet att det går att bo en bit från sjukhuset. Det viktiga är inte var operationen görs utan att den görs bra. Trots det tror jag på fortsatt strid i denna fråga även när skarpa förslag läggs någon gång i februari. Men med bättre underlag kan det ändå gå lättare att ta beslut med större majoritet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel