Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är inga spioner"

Vissa ärenden kräver ett hembesök.
Men att spionera är förbjudet.
Vi får inte spana. Vi måste alltid presentera oss, ge oss till känna, säger en kvinnlig kontrollant.

Annons

Det kan vara en boxadress som väcker misstanke, ett förfallet hus eller misstankar om att ett par bor ihop trots att de lyfter bidrag för skilda boenden.

Ibland finns det obesvarade frågetecken i en utredning som motiverar hembesök.

Vi har inte några förutfattade meningar när vi åker på hembesök utan det handlar om att få svar på de saker vi undrar över.

Två handläggare berättar att de gör något besök varje vecka. En del som granskas blir upprörda och stressade.

Vi kan inte tvinga oss på någon och visst har det hänt att vi hamnat i porten. Men de allra flesta är väldigt trevliga och frågar om vi vill ha en kopp kaffe, säger Thomas.

Säkerheten är en viktig del av jobbet. De åker aldrig ut ensamma eller utan att bära överfallslarm. Trots att de agerar öppet vill de inte framträda med namn eller bild.

Vi är alltid försiktiga. Vi har ingen aning om vad vi träffar på och vi som jobbar på Försäkringskassan är så utsatta ändå, säger de.

De två tjänstemän som ST träffat har aldrig utsatts för hot. Däremot lägger många korten på bordet när de ställs inför fakta.

Det handlar mycket om hur jag beter mig. Man kan vara tuff mot människor bara man uppträder korrekt, man blir en form av människokännare i det här jobbet, säger Thomas.

Annons