Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är näst bäst på bilbälten

Västernorrlänningarna är näst bäst i Sverige på att använda bilbälte.
Hela 97 procent av de som åker bil använder bältet, visar en karläggning NTF genomfört.

Samtliga 290 kommuner i landet har kontrollerats och man ser där att bilbältesanvändningen är som sämst i Dalarna och Kalmar, med bara 87 procent.

Även om Västernorrland ligger i topp fattas en liten bit innan vi når det nationella målet för 2020, på 99 procents användning.

– Glädjande nog kan vi notera ytterligare en ökning av bilbältesanvändningen i framsätet i de 117 kommuner vi följt sedan 2004, till nuvarande 93.6 procent, säger Mona-Lill Landström hos NTF.

Hon påpekar även att det visar att det går att påverka trafikanternas beteende.

Undersökningen visar även att kvinnor är bättre än män på att sätta på sig bältet. I Västernorrland använder 99 procent av de kvinnliga förarna bälte mot 98 procent av männen. När det gäller passagerare fram är siffran 99 respektive 94 procent.

Något NTF också varnar för just nu är att tjocka vinterkläder påverkar säkerheten. Att man bör knäppa upp vinterjackan så att bältet kommer så nära kroppen som möjligt, särskilt höftbältet.