Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är som hemma här"

– Det här är vårt andra hem, säger sex ungdomar i Nacksta. Tillsammans med ytterligare en kompis har de dragit igång en fritidsgårdssatsning för unga över 18.

– Många tycker det saknas ett ställe för oss över 18. Så tänkte vi också, säger Andrijana Rusiti.

– Det här är ju våra områden, vi har ju gått här på fritidsgården sedan vi var 13, vi är som hemma här, så har startat föreningen Mina områden, säger Madelene Lidström.

Många intresserade

– Vi har startat en Facebookgrupp och bjudit in ungdomar mellan 18 - 25. Vi har fått många reaktioner från folk som säger de ska komma, säger Senada Selimovic.

Fritidsgårdsverksamheten för ungdomar mellan 13 - 18 är stängd på onsdagar. Tjejtrion och fyra killkompisar, Elvis Jasarovski, Lapi Berisha, Ekrem Jasarovski och Alen Jasarevic tyckte det vore bra om äldre ungdomar kunde träffas här åtminstone en kväll i veckan.

– När vi pratade med Per Backberg, chef för ungdomsgården, tyckte han det var en jättebra idé. De har förtroende för oss, säger Andrijana.

Mest killar

Klockan passerar 19 och utanför dörren står ett killgäng. Elvis öppnar. De går till biljardbordet, några andra går in i ett musikrum.

– Det är mest killar, men det kommer nog tjejer också, tror Andrijana, som vill fixa frisering och sminkning på fritidsgården, och Madelene Lidström hoppas de får tillgång till idrottshallen och kan spela fotboll och innebandy. Filmkvällar planeras, kanske gästföreläsare.

– Ja, om någon vill komma, eller vi kanske bjuder in någon, säger Lapi.

– Hit är alla mellan 18-25 välkomna, från andra ställen också - ja, folk får komma hit från Malmö om de vill!

Vill utöka

För att komma in krävs gårdskort för 40 kronor om året.

– Det är hälften av vad det kostar för de unga, för vi har ju bara en kväll i veckan. Det vi får in på gårdskort och annat får vi behålla. Vi ska köpa grejor hit för dem, baka fikabröd och så. Blir något över kanske vi kan åka någonstans - vi har ju ingen lön för att vi är här.

– Och går det bra kan det bli öppet fler dagar, hoppas Lapi.