Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi äter miljontals ägg under påsk – här får du veta varför

Ägg på festbordet. Ägg i riset. Överallt syns ägg i alla möjliga färger. Den ovala matbiten är en av påskens mest populära inslag. Vet du varför det är så?

Vi äter 222 ägg person och år och i jämförelse med andra länder i EU är det ganska lite.

Men mitt i påsken – på påskafton – knäcker vi några extra och klämmer ungefär sex miljoner ägg i timmen.

Seden att äta ägg vid påsk är mycket gammal. Den härstammar från då Sverige var katolskt, under medeltiden. Då pågick fastan i 40 dagar före påsk och under den tiden fick man inte äta ägg och kött.

När sedan fastan tog slut och påsken skulle firas fanns det mycket ägg – ett livsmedel som innehåller mycket näring.

I gamla vår- och fruktbarhetsriter har ägget dessutom setts som en viktig symbol. Det kristna påskfirandet och de hedniska traditionerna smälte samman. På den vägen spelar ägg, kycklingar och harar och kaniner (också gamla symboler för fruktbarhet) viktiga roller i vårt firande av påsken och våren.

Något som blir allt mer populärt är att ordna äggjakter för barnen. Jakten behöver inte vara i sådan stor skala som i Haven i Florida, USA, 2007. Enligt Guiness rekordbok sattes då rekordet för den största påskäggsjakten. Så många som 500 000 ägg letades av 9 753 barn och deras föräldrar.