Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi bestämmer själva"

/
  • Maha Al Haddad arbetar som tolk och är engagerad i Islamiska kulturcentret. Hon är ivrig att sprida information och få svenskar att förstå att muslimer är vanliga människor med samma mål och drömmar i livet.

- muslimska kvinnor i Sundsvall trötta på fördomar mot Islam
– Jag är inte tvingad till någonting, säger Dalia från Egypten. Men ofta måste jag försvara mig och ibland känns det som alla svenskar tror att man blir slagen av sin man bara för att man är muslim. Jag får ta av mig slöjan om jag vill, men det är mitt eget val att ha den.

Annons
Det är fredag - muslimernas heliga dag, eller kristnas motsvarighet till söndag. Hemma hos Maha träffas fem kvinnor, alla med olika etnisk bakgrund, men med ett gemensamt - de är troende muslimer, invandrade till Sverige. Alla utom Nada som är 19 år och född i Sverige av kurdiska föräldrar. Hennes föräldrar är mycket liberala muslimer, och har inte velat att barnen ska bli engagerade. Nadas pappa blev snarare besviken på sin dotter då hon själv valde att börja använda slöja i tonåren.
Det är många som inte alls förstår mitt val, säger Nada, som egentligen heter något annat.
Många kompisar trodde att jag skulle bli bortgift. Men jag har valt alldeles själv efter att ha studerat Koranen och Islam, för mig är det ett rätt sätt att leva. Och det finns ingen motsättning mellan Islam och jämställdhet, snarare tvärtom.
Alla fem kvinnor är överens om att det finns många fördomar mot muslimer. Samtidigt tycker de att Sverige är okej, ibland till och med väldigt bra att leva i som muslim. Den vanligaste fördomen kvinnorna möter är den att de inte har någon fri vilja eller rätt att bestämma över sina liv.
Många vågar inte ta kontakt och prata med en kvinna i slöja, säger Maha. Med tiden har jag förstått att de tror att man har en man som ska bli tokig om han får veta att hans fru talat med en främling. Alla kvinnor i rummet känner igen sig och skrattar. Ett visst mått av galghumor ryms i skrattet, för även om en del situationer ter sig lustiga är de också förknippade med stort utanförskap.
När vi flyttade hit bjöd jag hem alla grannar och många verkade jätteförvånade över att vi hade ett vanligt hem med möbler, säger Maha.
Kvinnorna måste ofta försvara sina val och sin situation, och vem som helst förstår att det i ett sådant läge är lätt att tröttna och kanske hålla sig till "sina egna". Det skapas en klyfta, ett vi och ett dom.
Det finns muslimer som ser ner på de som inte är muslimer, säger Nada. Men de är inte rättrogna. Enligt koranen ska vi respektera andra religioner. När jag försöker få fram vad som skiljer de muslimska från mig själv som sekulariserad svensk så är det svårt att hitta något.
Förutom sjalen.
För Nada som ganska nyligen börjat använda sjal var det en befrielse.
Det var fantastiskt, jag märkte att jag fick mer respekt. Man slipper känna sig som ett objekt.
Alla fem är kvinnor som lagar mat, yrkesarbetar, umgås med släkt och vänner och har mål och planer i livet, som andra. Och som bestämt hävdar att de inte måste lyda under någon man.
Det finns många regler i Koranen, de flesta till kvinnans fördel, säger Maha. Men Koranen är en grundlag, precis som alla kristna inte följer allt i Bibeln så följer inte alla muslimer det stom står i Koranen. Men man kan inte döma någon annan, var och en måste själv stå till svars inför Allah.
De välkomnar mer integrering, och ser fram emot det stora mångfaldskonvent som ska hållas i Sundsvall den 6-8 oktober. Då ges de chansen att visa upp sig och sprida information. De kommer att ha fredagsbön dit alla nyfikna ickemuslimer är välkomna. Just rädsla för det främmande är själva kärnan när det gäller diskriminering och utanförskap.
Jag förstår om många är rädda. De kanske är rädda för att bjuda på fel mat, eller säga något stötande, säger Maha. Men det finns inget vi och dom, man kan inte göra fel. Det är inte en katastrof om man kommer med en flaska vin til en muslim som inte dricker alkohol, vi förstår ju gesten. Våga fråga - det är bättre att fråga om slöjan än att bara stirra.
Annons