Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi betalar för att känna oss trygga och få guldkant

Annons

Ideella krafter är en bonus för en kommun. Föreningslivet ska vara en extra guldkant i vardagen och en social knutpunkt för gemensamma intressen. Som sagt, det är en bonus, en möjlighet att sätta en glimrande kant på ditt vardagsliv - det liv du lever utanför föreningslivet. Det liv som är du, din familj och ditt hem, din arbetsplats eller din väg till skolan.

Varken föreningslivet eller ideella krafter ska krävas för att ditt vardagsliv ska fungera och vara en trygghet för dig. Det är kommunens ansvar att det redan är så.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men vad gör du om kommunen brister?

Om inte kommunen kan garantera att du är trygg när du går hem efter jobbet, eller inte kan garantera att ditt barn är tryggt när hen går ut en lördagskväll för att spela fotboll med sina vänner – vad gör du då?

Jo, du bygger ideella krafter i ren och skär förtvivlan. Du börjar engagera dig och ser till att trygga det som behöver tryggas. Du gör allt och lite till för att förstärka där kommunen brister.

Och eftersom bristen är stor blir ditt engagemang uppskattat och väl mottaget. Du blir stolt och du ler över vad du åstadkommer. För du ser att det gör skillnad. Inte bara för några få, utan för ett helt samhälle och även för dig själv.

Men i arbetet glömmer du det viktigaste – att ifrågasätta kommunen. Du släcker bränder åt kommunen och medan du gör det glömmer du att ifrågasätta dess brister.

Vi alla som lever och bor i Sverige måste fortsätta kräva att den egna kommunen agerar och ansvarar för grunden i samhället.

För i grund och botten är det kommunens ansvar att varje medborgare är trygg. Det är kommunen som ska slåss om resurser som krävs för att deras invånare ska leva ett tryggt liv.

Det finns aldrig en ursäkt till att inte lägga resurser där resurser krävs.

Vi betalar för att vissa grundstenar ska finnas i en kommun, i vårt land. Vi betalar för att det ska finnas kompetens nog att se var pengar behövs. Vi betalar för att leva ett liv där vi kan unna oss att bli medlem i en förening som kan ge oss en guldkant till det vardagsliv som kommunen redan har försäkrat sig om är fullt fungerande och framför allt tryggt.

Det är kommunen som ska reagera innan elden tar fart. Inte medborgarna som ska släcka kommunens bränder när det nästan är för sent.

Chatrine Nordlund (L)

Läs också:

Polisen går på knäna – nu behövs ett samarbete med försvaret

Jag är frustrerad, förbannad och rädd – kanske kan det få någon att tänka till

Är Sundsvallsborna verkligen så otrygga som det påstås?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel