Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi blir fler för varje år och vet vad vi vill – underskatta inte pensionärernas makt i höst

Annons
Maria Antonić, ordförande i PRO City i Sundsvall, menar att pensionärerna är en stark väljargrupp som borde värderas högre. Bilder: Håkan Humla / Hasse Holmberg/TT

Den 17 maj på Norges nationaldag firade PRO City i Sundsvall 75 år. Vi vet alla hur våra norska vänner firar sin nationaldag, men PRO City låg inte långt efter. Det var tal av inbjudna gäster, god vårlunch och underhållning.

Runt de tolv borden i Selångers Folkets hus fördes många intressanta samtal om hur livet varit som aktivt arbetande inom olika yrkesområden. Hur livet är som pensionär i dag och vad vi förväntar oss av vårt framtida liv som pensionärer i Sundsvall.

Vi som går i pension nu har unika kunskaper och erfarenheter eftersom vi var med när de stora välfärdsreformerna, omställningarna på arbetsmarknaden och i samhället genomfördes under 1960- och 1970-talet. Vi fick alla möjligheten att studera på universitet och högskolor oavsett vilken bakgrund vi hade. Många av oss har gjort en klassresa.

Det verkar också som att vi betraktas som en homogen grupp med lika behov och önskemål, vilket naturligtvis inte stämmer.

Vi var unga kvinnor och män som räknades som kuggar i det gemensamma samhället. Vi fick lika rättigheter på arbetsmarknaden och organiserade oss i politiska partier och folkrörelser. Det var självklart att vi själva kunde bestämma om och när vi ville föda barn. Vi blev mer och mer intresserade av jämställdhet. Vi delade på ansvaret för barn och familjeliv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu går vi i pension, vi som fått njuta frukterna av ett solidariskt samhällsbygge. Vår medelålder ökar, för två veckor sedan kunde vi fira en av våra medlemmar som fyllde 100 år, och vi har hälsan i många år efter pensioneringen. Det innebär att vi varje år utgör en allt större andel av befolkningen. Något som en del beslutsfattare verka ha svårt att räkna ut. Det verkar också i vissa sammanhang som att vi betraktas som en homogen grupp med lika behov och önskemål, vilket naturligtvis inte stämmer.

Vi har kunnat bestämma över våra liv och tänker fortsätta att bestämma över våra liv, ta eget ansvar och ställa krav så långt det är möjligt. Vi pensionärer är en maktfaktor att räkna med. Vi utför ungefär en fjärdedel av valmanskåren i höstens valet.

Maria Antonic

Ordförande i PRO City

Läs också:

Vi måste ta hjälp av privata alternativ för att möta efterfrågan i äldreomsorgen

Ni glömmer bort en stor väljargrupp – vi sitter isolerade i våra hem med en liten matlåda

600 kronor i höjd pension är snålt – fattigpensionärerna riskerar att bli betydligt fler på grund av regeringens stöld

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons