Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi borde fokusera mer på att vara människor och inte tro att vi styr naturen

Det är egentligen ganska fantastiskt hur vissa, politiska och ideella, ”rörelser” tilltror mänskligheten en avgörande betydelse för vår planets utveckling. Det är ju klart att vår religion (tidigare statsreligionen) har lärt oss att människan är ”skapelsens krona”. Det innebär följaktligen att vi människor tror att vi skall fixa allt, och därmed besegra naturen och manövrera så att de globala förloppen förändras. Detta är en svår form av hybris.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Absolut är det så att vi människor genom antropogen påverkan bidrar till evolutionen. Det ligger ju liksom i sakens natur. Men vår mest avgörande påverkan, och som också är naturlig, är att vi blir fler. Att vi blir fler betyder ju att vi för vår försörjning måste utkräva allt mer av naturens resurser. Vi vet ju också att biotoperna förändras genom resursutnyttjanden. Dessutom är det ju så att vi vidtar massor av ointelligenta åtgärder. Men detta är ju också mänskligt.

Vad vi däremot borde förstå, och inse, är att vi inte styr naturen. Vi är bara är en del av densamma. Vi är mänskliga och därmed naturliga. Vi genererar alltså för människor naturliga beteenden.

Vi människor måste förstå att vi genom vår existens påverkar ett globalt skeende på ett marginellt sätt.

Vårt jordklot, ”Tellus”, har genom eoner gått från istider till istider. Vi befinner oss för närvarande i slutet av en istid. Och vi kommer att gå emot en ny istid. Det är enormt långa förlopp, miljontals år. Men genom att sluta köra bil, flyga, äta kött och i övrigt vara ”miljöförstörare” kan vi naturligtvis på marginalen med någon tusendels promille påverka den ”globala uppvärmningen”. Ändå är det förstås angeläget att vi gör allt vad vi kan för att vår samexistens blir så dräglig som möjligt.

Vi människor måste förstå att vi genom vår existens påverkar ett globalt skeende på ett marginellt sätt. Genom att vara just människor och förstå att vi är en del i ett skeende, som vi inte i någon avgörande grad kan påverka, borde vi därför mer ägna oss åt att göra något som gör skillnad. Att vi anpassar oss och vårt agerande till det som är mer relevant för en sund gemenskap.

Det som vi kan göra, för att göra skillnad är att vi, under vår stund på jorden, visar respekt för varandra och att vi lär oss att bli en god del av evolutionen. Att vi på ett respektfullt sätt lever i samklang med allt och alla i vår omvärld. Att vi inte föröder resurser som vi inte absolut behöver. Och när vi behöver något förstår att måttlighet är det rätta.

Vi behöver inte, när det är något vi verkligen vill, känna ånger över att bete oss mänskligt. Men vi skall känna ansvar för vår ”lilla” roll i det stora och universella.

Rune Östberg

Läs också:

Frihet innebär också ansvar – låt inte nästa generation få sota för våra synder

Låt oss kämpa för något mer än nyrenoverade kök och utlandsresor

Vi kan inte strunta i miljön bara för att vi är små

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel