Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi borde kunna rösta fram våra tjänstemän

Annons

Tjänstemän är politiska aktörer och därför borde deras anställningar prövas vid demokratiska val. Genom att tvinga tjänstemännen att öppet deklarera sin syn på trafiklösningar, flyktingar och utsmyckningar av torg får folket rätt representanter inom den offentliga sektorn. Eftersom partierna idag är så utslätande och konforma saknar folket makten över sin vardag. Det spelar ingen roll vilket parti man röstar på i kommunvalet för tjänstemännen behåller sina positioner oavsett vilket parti som fått flest röster.

Det tar inte många minuter på kommunens hemsida för att upptäcka att många folkvalda politiker jobbar som tjänstemän i vardagen. Det politiska uppdraget har alltså förlorat sin demokratiska uppgift och handlar bara om att öka sin egen anställningsbarhet. Genom att tvinga tjänstemännen att deklarera sin politiska hemvist vid valen öppnas stora offentliga arbetsplatser upp för de miljontals svenskar som i dag lever i olika form av utanförskap.

Tjänstemän är i relationsbranschen och det är ytterst godtyckligt vem som har övertaget i en relation. I dag är det ingen hemlighet att mobbning är grunden för ett lyckad karriär. Vi har alla träffat rektorn, förstaläraren, socionomen, handläggaren och amanuensen som bestämmer över ditt liv eftersom de tidigare har varit med och förstört det. Så varför skulle vi som medborgare i en demokrati, inte ta vara på den enda makt vi fortfarande har, rösträtten, och rösta bort våra plågoandar från sina relationsjobb?

Utvidga valen till att gälla tjänstemän

Läs fler insändare här:

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel